Подорожі поранених військових — унікальний проєкт ветерана Олександра Швецова

Олександр Швецов. Скриншот: kanaldim.tv

Олександр Швецов влаштовує благодійні збори, допомагає військовим та допомагає з психологічною реабілітацією важкопораненим побратимам. Для них він організовує поїздки Європою, походи в гори та навіть стрибки з парашутом. Ветеран отримав поранення під час АТО, та не зміг повернутися на фронт. Втім, захотів допомагати таким, як він. Про його діяльність дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

Ще у 2014 році житомирянин Олександр Швецов пішов захищати батьківщину у складі 30-ї окремої механізованої бригади. Він виконував свої службові обов'язки на Луганщині, коли отримав поранення і дивом залишився живий.

Тоді воїн втратив ліву ногу. Праву, на щастя, вдалось врятувати. Тривалий час чоловік лікувався у Київському військовому шпиталі. Пережив не одну складну операцію, протезування, біль та відчай.

До життя Олександра Швецова повернули волонтери. Вони відправили воїна в Австрію до "Школи Ходи". Там чоловік навчився користуватися протезом. Згадав, як полюбляв подорожувати. Відтоді почав їздити Європою.

Коли Росія розпочала повномасштабну війну Олександр Швейов став волонтером. Спершу ветеран пройшов пішки на протезі Одеси до Яремчі і в такий спосіб зібрав сім мільйонів гривень.

"Купили не три автівки, як планували, а десятки автівок. Закрили багато запитів житомирських волонтерів. Допомагали з ремонтом автомобілів, купували тепловізори, квадрокоптери та інші необхідні речі", — розповідає ветеран, волонтер Олександр Швецов.

Згодом разом із побратимом Сергієм Храпком, у якого внаслідок поранення ампутували руки й ноги, Олександр влаштував іще один піший марафон. Збирали кошти на гастроскоп для Київського шпиталю. Чоловіки йшли один одному назустріч. Сергій з Києва, а Олександр — з Житомира.

"Під час цієї ходи ми зібрали потрібних три з половиною мільйони гривень на той гастроскоп. Вся стійка коштує 12 500 000 гривень. Фірма "Олімпус", яка побачила, що ми йдемо, вирішили подарувати шпиталю усю цю гастроскопічну стійку", — провадить волонтер.

Паралельно з волонтерськими справами Олександр Швецов розвивав дуже важливий проєкт, який створив ще у 2019 році — "Автобус Герой". Волонтер почав возити ветеранів Європою. Спочатку опублікував запрошення в соцмережі, шукав тих, хто бажає поїхати в подорож, і тих, хто може допомогти з оплатою. Спонсор знайшовся швидко, як і охочі.

"Я дізнався про Лурд. Туди з'їжджаються військові зі всього світу в один день для того, щоб помолитися за мир у всьому світі", — каже Олександр Швецов.

Це була перша подорож, в яку Олександр Швецов повіз своїх побратимів. За час існування проєкту понад 500 воїнів отримали шанс побачити красу Ейфелевої вежі, пірнати в Червоному морі та відчути безліч інших приємних емоцій.

"Ми майже всю Європу об'їздили. Це дуже класно, коли бачиш, як люди без рук та ніг стрибають з парашута або пірнають у Червоному морі з аквалангом, катаються на квадроциклах по Синайської пустелі. Вони просто оживають", — резюмує ветеран Олександр Швецов.

За час повномасштабного вторгнення волонтеру вдалося звозити за кордон 10 військовослужбовців. Першою стала подорож до Ісландії. Хлопці, як і Олександр Швецов, були дуже щасливі, адже краса природи та спілкування з побратимами лікувало. Другою була поїздка в Татри.

Також Олександр Швецов подарував подорож за кордон дітям із Куп'янська малечу повіз до парку атракціонів у Польщі. Наразі ветеран співпрацює з різними українськими фондами й надалі підтримуватиме побратимів.

Також цікаво: Ті, що повернулися з пекла: як та хто ставить на ноги військових у Київському інституті реабілітації

Прямий ефір