Вирощує лохину на фермі — історія киянина, який керує бізнесом з окопу

Ярослав Мовчун на фермі. Скриншот: kanaldim.tv

Як це керувати фермою просто з окопу знає киянин Ярослав Мовчун. Майже 10 років він вирощує лохину. Після початку повномасштабної війни співзасновник ферми "Озеряна" не вагаючись демобілізувався. Спочатку за фермою доглядав батько, згодом військовому довелося вести господарство самому. Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

Поки хлопець воював, його батько займався вирощуванням сам. Влітку 2022 року навіть вдалося зібрати хороший урожай. Та в листопаді торік батька не стало. 30 гектарів поля фактично залишилися без господаря. Щоб зберегти ферму, Ярославу Мовчуну довелося вчитися керувати нею з фронту. Це виявилося не просто.

"Пройшов град. Після граду треба було внести деякі препарати, щоб мінімізувати стрес, тому що є велика ймовірність, що почнеться грибкове захворювання. Є ризики втратити велику частину врожаю. В цей час мама потрапляє в лікарню. Нема кому вносити добрива. Про яке віддалене керування можна говорити?" — пояснює сержант ЗСУ, співзасновник ягідної ферми "Озеряна" Ярослав Мовчун.

В перервах між бойовими завданнями Ярослав Мовчун приїжджає на плантації. Лохину вирощує з використанням високоякісних добрив, аби розкрити всі корисні властивості ягоди. Для поливу використовує автоматизовану систему з датчиками вологості. Загалом на фермі "Озеряна" росте близько 20 тисяч кущів лохини, три тисячі у відкритому ґрунті, решта — в пакетах.

"В пакетах знаходиться субстрат торф, тирса і соснова кора. Це сприятливі умови. Перевага у тому, що ми економимо на воді та добривах. Грунт прогрівається трошечки раніше. Ми ягоди отримаємо трішечки раніше", — провадить Ярослав Мовчун.

Собівартість вирощування лохини виросла, а ціна — ні. Власник ферми переконаний, що проблеми — це нові можливості. Цьогоріч військовий висадив експериментальну ділянку з овочами й був шокований результатом. Овочів було вдосталь, їх швидко продали.

У Ярослава Мовчуна ще багато ідей хоче реалізувати мрію батька і встановити для ягід теплиці. А поки мусить повертатися на фронт, щоб пришвидшити нашу перемогу.

Читайте також: Підприємство продовжує розвивати ягідництво в Україні, попри завдані Росією збитки

Прямий ефір