Останній альбом Beatles та патент на грамофон — 26 вересня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо вівторок, 26 вересня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

26 вересня 1887 року американський винахідник Еміль Берлінер запатентував грамофон. Це була перша система запису звуку не на циліндрі, а на плоскому диску — платівці. Мелодію наносили поперечно, що дозволило зменшити її спотворення в десятки разів. Звук був не тільки чистішим, але й гучніше.

Чи не першим з оперних співаків основну частину свого репертуару на грамофонних платівках зафіксував італієць Енріко Карузо. Через майже чверть століття конкуренцію пристрою склав новий, компактний, а отже, легкий у перенесенні, патефон.

Цього дня 1969 року вийшов альбом Abbey Road — останній студійний проєкт англійського рок- гурту Beatles. На той час Джон Леннон уже оголосив про свій вихід зі складу, а у квітні 1970 року Beatles розпалися. Для обкладинки альбому обрали фотографію з чотирма учасниками гурту, котрі переходять Abbey Road.

Назву вирішили не писати, адже Beatles були найвідомішим квартетом у світі. Abbey Road досі входить до альманаху, який створили американські критики під назвою 1001 музичний альбом, які варто послухати до того, як помрете. Також альбом включений до Зали слави премії "Ґреммі".

26 вересня 1995 року Україна стала членом Ради Європи. Про бажання вступити до найстарішої на континенті міжнародної політичної організації офіційний Київ заявив, що 1992 року. Україні дали зелене світло.

Того самого року нашій державі був наданий статус спеціального гостя. Потім провели правову експертизу української Конституції. Адже головна умова вступу — дотримання принципів верховенства права. Через три роки було ухвалене позитивне рішення. Україна стала 37 державою, що увійшла до Ради Європи.

Штаб-квартира організації розташована у французькому Страсбурзі й об'єднує 46 країн. Рада Європи всіляко підтримує Україну в боротьбі за свободу та незалежність і засуджує російську агресію. Нещодавно організація представила план відновлення та відбудови нашої держави на 2023-2026 роки.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранком Вдома"!

Прямий ефір