Міжнародний день миру та відкриття Львівського театру опери та балету — 21 вересня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо четвер, 21 вересня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

21 вересня 1940 року відбулося відкриття Львівського театру опери та балету. До цього він мав назву "Великий міський театр" та не працював через фінансові проблеми. Це був перший у Львові державний український театр після приєднання західноукраїнських земель до УРСР. На його сцені в різний час виступали відомі оперні виконавці Соломія Крушельницька, Олександр Мишуга, Модест Менцинський.

Львівська опера — гордість України та один з трьох найкращих оперних театрів Європи. Попри повномасштабне російське вторгнення Львівська опера продовжує працювати. 124-й сезон розпочали виставою "Запорожець за Дунаєм" у серпні 2023 року.

Цього дня 1940 року під час Другої світової війни в Лондоні було прийняте рішення використовувати метро як бомбосховище. Люди стали пускати в підземку лише через два тижні активних німецьких авіанальотів. Тоді станції могли прийняти не більше 180 000 осіб, тоді як населення Лондона складало понад вісім мільйонів.

Тим, хто ховався в метро та інших бомбосховища, часто доводилося ночувати там. В грудні 1940 року десятки тисяч британців зустріли Різдво в підземці. Бомбардування Лондона тривали до травня 1941 року. Загальні втрати серед населення склали понад 40 000 осіб. Значна частина англійської столиці була зруйнована.

21 вересня відзначають Міжнародний день миру. Щорічно цього дня Організація Об'єднаних Націй закликає всі країни припинити військові дії й скласти зброю. Наразі у світі налічується майже 40 збройних конфліктів і воєн. Одну з них проти України розпочала Росія. Це найбільший виклик міжнародному порядку, заснованому на Статуті ООН після Другої світової війни. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранком Вдома"!

Прямий ефір