День народження Івана Світличного та створення Служби безпеки України — 20 вересня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо середу, 20 вересня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

20 вересня 1929 року — день народження Івана Світличного, поета, літературознавця, критика і одного із засновників українського руху опору. Все своє життя уродженець Луганщини боровся за незалежну Україну та українську мову. Його приватна бібліотека була однією з найкращих у Києві. Виступав проти політики русифікації, тому не раз опинявся за ґратами.

Вперше Світличного заарештували у 1965 році на вісім місяців. Після виходу з в'язниці йому заборонили працювати за фахом та публікувати власні твори, тому свої переклади він друкував під псевдонімами.

Вдруге Світличного заарештували у 1972 році. Тоді його засудили до семи років концтаборів суворого режиму і на п'ять років заслання. Обидва рази його звинуватили в антирадянській агітації та пропаганді.

Протягом свого перебування в таборах Світличний влаштовував акції протесту в'язнів, а також голодування. Найдовше тривало 56 днів. Справою всього свого життя Світличний вважав роботу над словником українських синонімів. Щоправда, завершити його так і не встиг.

Цього дня у 1991 році була створена Служба безпеки України. Відповідну постанову ухвалила Верховна Рада. Місія СБУ — безпека України та захист її громадян. З початком повномасштабного вторгнення правоохоронний орган спеціального призначення затримує російських агентів та шпигунів.

На його рахунку їх вже понад 600, відбиває кібератаки росіян, захищає критичну інфраструктуру, розслідує воєнні злочини окупантів на території нашої країни.

Серед досягнень СБУ за час війни славнозвісна бавовна на незаконно зведеному Кримському мосту у жовтні 2022 року. Тоді на переправі у повітря злетіла вантажівка, яка перевозила 21 тонну вибухівки у тротиловому еквіваленті.

Голова Служби безпеки України Василь Малюк повідомив, що його підлеглі, обмотавши вибухівку пакувальної плівкою, і спеціально підібрали таку товщину, щоб сканери на пунктах пропуску не помітили металеві циліндри із сумішшю гексогену, сховані під нею. Як наслідок, два прольоти автомобільного полотна на Кримському мосту обвалилися, а залізничні колії отримали пошкодження на ділянці завдовжки понад кілометр.

20 вересня 2008 року в Києві відкрився перший в Україні кінотеатр IMAX. Щоправда, цю подію неодноразово переносили. Заклад розмістився у київському торгово-розважальному центрі "Блокбастер".

IMAX — це результат кількарічної роботи чотирьох канадців. Одним із розробників був Роман Кройтор — українець за походженням. Методом спроб та помилок винахідникам вдалося створити систему, яка використовувала лише один екран і один проєктор, а також 70-міліметрову плівку.

Гігантський екран, яскраве зображення і, звичайно ж, ідеальний звук характерні риси нової технології. Наразі мережа IMAX має понад 1 500 кінотеатрів у понад 80 країнах світу.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранком Вдома"!

Прямий ефір