Яким був початок ювілейного концертного сезону Національної філармонії України

Початок 160-го сезону у Національній філармонії України. Скриншот: kanaldim.tv

Всупереч обставинам у Національній філармонії України розпочався ювілейний концертний сезон. Перший вечір 160-го сезону був особливим. На сцені грав іменитий польський піаніст Шимон Нерінг. Також відбулася світова прем'єра українського композитора Сергія Пілютікова, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Синхронне дихання оркестру, приглушене світло, точні рухи диригента, музиканти, скрипки, фортепіано, контрабас. Так у Національній філармонії України розпочався новий ювілейний 160-й сезон.

"Ми переконані, що цей сезон буде сезоном нашої перемоги. Будемо все робити для того, щоб наближати її. Формуємо репертуар так, щоб грати більше української музики. Музика повинна виконувати одвічні, стратегічно важливі функції", — сказав в.о. генерального директора Національної філармонії України Михайло Швед.  

Ювілярів приїхав вітати молодий, але вже відомий на весь світ польський піаніст Шимон Нерінг.

"Це запрошення до Києва від Національної філармонії дуже важлива подія для мене. Я одразу погодився на цю подорож. Хоча тут, у Києві, я відчуваю атмосферу неспокою та тривоги. Я маю надію, що Україна переможе. Радію, що можу зробити хоча б такий внесок у такі важкі для України часи", — зізнався піаніст Шимон Нерінг.

Ще одним подарунком для всіх поціновувачів класичної музики стала світова прем'єра — твір для симфонічного оркестру "Рубікон" українського композитора Сергія Пілютікова. Нова робота музиканта — реакція на події в Україні.

"Події в Україні впливають на написання музики. Це відчувається. Я живу в Україні, все чую та бачу. Тож воно відображається у творчості", — поділився композитор Сергій Пілютіков.

Провідником у світ класичної музики ювілейного вечора став головний диригент Національної філармонії України.

"Відкриття потребує певної мужності й концентрації сил, тому що ми живемо в особливих умовах. Колектив нині натхненно працює та дякує нашим воїнам за те, що ми маємо таку можливість", — резюмував головний диригент Національної філармонії України Микола Дядюра.

Відкриття ювілейного сезону у Національній філармонії це символ життя, яке триває в Україні попри страх за близьких і власне майбутнє.

Також цікаво: Філармонія нескорених: як маріупольці продовжують творити музику у Києві

Прямий ефір