Всесвітній день боротьби з тероризмом та перші успіхи контрнаступу ЗСУ — 11 вересня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо понеділок, 11 вересня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

11 вересня —  Всесвітній день боротьби з тероризмом. Дата пов'язана з трагічними подіями у Сполучених Штатах Америки, де цього дня у 2001 році сталася серія терористичних актів. Нападники смертники захопили чотири пасажирських літаки, два з них направили у вежі близнюки Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку. Третій літак у Пентагон під Вашингтоном, четвертий впав у полі в Пенсильванії.

Наслідки були трагічними. Майже три тисячі людей загинуло. Серед них громадяни 77 країн. Наймолодшій жертві було два роки, найстаршій —  82. Відповідальність за серію терористичних актів, що стали найбільшими в історії людства, взяло на себе терористичне угруповання "Аль-Каїда".

У відповідь Сполучені Штати розпочали війну з тероризмом, першим етапом якої стала атака на Афганістан, аби змістити талібів, які переховували представників "Аль-Каїди" та їхнього лідера Усаму бен Ладена. Ліквідувати ватажка терористів армії США вдалось у 2011 році.

Одному з найвідоміших і найдорожчих українських сучасних художників Анатолію Криволапу виповнюється 77 років. Стати художником він вирішив ще у 4 класі. Після закінчення школи вступив до столичної Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури.

Довгий час Криволап працював у стилі абстракціонізму, а згодом поєднав його з українським пейзажем і таким чином відкрив авторський стиль. У своїх роботах митець використовує переважно два кольори: червоний і фіолетовий. Криволап мав успішні виставки в США, Німеччині, Франції. Його полотна експонується в Національному художньому музеї України, музеях Австрії, Великої Британії, Японії.

"Маю за плечима півтора десятка персональних та групових виставок за кордоном і десятки проданих міжнародним колекціонерам полотен. Але жити можу тільки в Україні і малювати лише її", —  каже художник.

Його знамениті картини "Кінь. Вечір" "Кінь. Ніч" "Без назви" у різний час були продані на аукціоні за понад 100 000 доларів.

Рік тому в цей день з'ясувалося, що Збройні сили України звільнили вже понад 40 населених пунктів у Харківській області. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Це був блискучий результат контрнаступу українських військових. Лише за кілька днів наші захисники змогли звільнити майже всю територію на сході та півночі Харківщини від російських окупантів.

Під натиском української армії росіяни ганебно втекли з Ізюма, Балаклії, Куп'янська, залишивши при цьому чимало військової техніки. Харківщина стала однією з українських територій, яка взяла на себе найсильніший удар у перші місяці повномасштабного вторгнення Росії й досі залишається ключовою ціллю Путіна.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранком вдома"!

Прямий ефір