Маніпуляції у спорті: чи допустять Росію до участі у літній Олімпіаді у Парижі

Чи потрапить Росія на Олімпіаду-2024. Скриншот: kanaldim.tv

Головне питання літніх Олімпійських ігор 2024 року — чи потрапить на них Росія. Через дискваліфікацію країна-агресорка точно не буде представлена в баскетболі, футболі, регбі, гандболі та ще кількох видах спорту. Росіяни звинувачують Міжнародний олімпійський комітет в політичній заангажованості. Та чи вплинуть такі заяви на рішення Міжнародного комітету? Журналісти "Ранку Вдома" поставили ці запитання українським спортсменам та експертам. 

Для Росії спорт — це політика, гроші і пропаганда. Як росіяни маніпулюють поняттями у спорті і чи побачимо Росію на Олімпіаді в Парижі?

Літні Олімпійські ігри обговорюють усі через Росію. Чи потраплять на Олімпіаду російські спортсмени? Під яким прапором? Як окупанти обходять заборони та беруть участь у континентальних змаганнях?

"Одна з ключових цілей — запобігання війні. Тобто факт — Олімпіада і війна, це протилежні речі. Вона почала повномасштабне вторгнення в Україну під час Паралімпіади. Мало того, Росія зараз намагається говорити, що вона має бути скрізь представлена на Олімпіадах", — пояснив політолог Олексій Якубін.

Вже не скрізь. Через дискваліфікацію країна-агресорка точно не буде представлена в баскетболі, футболі, регбі та гандболі. Російські спортсмени не пройшли атестацію через континентальні змагання. Аналогічна ситуація і в бадмінтоні, гімнастиці, кінному спорті та легкій атлетиці. Заборона "майорить" й в боксі.

"Ми високо цінуємо бокс, але, на жаль, як ми вже пересвідчились, у нас є надзвичайно серйозна проблема з Міжнародною асоціацією боксу через їхнє керівництво. Оскільки ми дуже цінуємо бокс, то вважаємо, що ці спортсмени боксери повністю заслуговують на те, щоб ними керували чесно та прозоро", — заявив президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах.

Що ж не так з Міжнародною асоціацією боксу? Проблема в керівництві. Воно з Росії, а отже, російське лобі у Федерації боксу потужне. Хоча самі росіяни проблем в цьому, звісно, не бачать. Натомість звинувачують Міжнародний олімпійський комітет в "політичній заангажованості". Думаєте, все обмежується боксом? Аж ніяк. Тхеквондо, дзюдо, спортивна боротьба. Російського лобі в спорті багато і просто так в один момент воно не зникне.

"У нашій Міжнародній федерації боротьби російське лобі достатньо сильне. Нас очолює Серб Лалович, він лояльно ставиться до російської федерації боротьби, до впливових представників з цієї федерації", — пояснив олімпійський чемпіон, народний депутат Жан Беленюк.

Головне завдання для лобістів — допустити росіян до Олімпійських ігор, а для цього достатньо участі в континентальних змаганнях. Лобісти роблять усе можливе, аби проводити турніри там, куди росіяни можуть доїхати, тобто там, де не потрібні візи.

"Вже другий рік поспіль чемпіонат наш проводять у Сербії, Бєлграді. Тобто в країні, яка в гарних взаємовідносинах з Росією. Для того, щоб потрапити російським спортсменам у Сербію, не треба відкривати візу", — провадить Жан Беленюк. 

Що ж робити з тими російськими спортсменами, які пройшли кваліфікацію? В Міжнародному олімпійському комітеті поки не визначилися. Президент країни господарки Олімпіади Еммануель Макрон заявив, що не буде тиснути на МОК. Мовляв, хай самі вирішують.

"Бачу бажання Міжнародного комітету долучити до змагань росіян, під нейтральним прапором. Тут буде два варіанти: або вони відмовлять росіянам, або допустять до змагань під нейтральним прапором, але за деяких умов, які обов'язково треба буде виконати", — резюмував Жан Баленюк.

На змаганнях у Франції білоруська тенісистка Аріна Соколенко заявила, що не підтримує війну. Цю ж саму умову можуть поставити і російським спортсменам на Олімпійських іграх в Парижі.

"Тут дуже важливим є момент, щоб ці спортсмени і паралельно говорили про своє засудження агресії. Тобто з високою долею ймовірності, організатори віднайдуть посереднє рішення. В індивідуальному порядку спортсменів можуть пустити під прапором Олімпіади", — вважає політолог Олексій Якубін.

Для російських спортсменів це не нова практика. Вони неодноразово виступали на змаганнях під нейтральним прапором. Все через постійні допінг-скандали.

Чи будуть досягнення у росіян наступного року на Олімпійських іграх? Якщо ж спортсменів з РФ таки допустять до змагань, кажуть експерти, то медалей до свого активу вони найімовірніше не отримають.

Читайте також:

Прямий ефір