Особлива перемога: як українська збірна з алтимату фрисбі виборола "бронзу" на чемпіонаті Європи

Українська збірна з алтимату фрисбі. Скриншот: kanaldim.tv

Українська команда вперше в історії завоювала бронзу на клубному чемпіонаті Європи з пляжного алтимату. Це командний вид спорту з літним диском. Українське ком'юніті алтимат фрисбі бере участь у міжнародних змаганнях з 2010 року, проте таких досягнень раніше не мала. Нині спортсмени активно тренуються, адже прагнуть потрапити на чемпіонат світу у США. Деталі — у "Ранку Вдома".

Вперше в історії українська команда завоювала бронзу на клубному чемпіонаті Європи з пляжного алтимату. Це командний, не контактний вид спорту з літним диском. Українське ком'юніті алтимат фрисбі бере участь у міжнародних змаганнях з 2010 року. Україну представляли як чоловічі, жіночі так і змішані команди.

"До цього року, починаючи з 2010 року, найвищим результатом, який досягала команда, було, якщо не помиляюся, четверте місце на чемпіонаті Європи. Тоді грала наша чоловіча збірна. Торік наша команда, яка їздила на загальний чемпіонат Європи, теж посіла четверте місце. Це було найвище досягнення", — повідомив президент Української асоціації літних дисків Дмитро Бабич.

Коли Росія почала повномасштабне вторгнення багатьом спортсменам довелося змінити місце проживання. Кілька потужних харківських клубів переїхали до Вінниці. Дехто з гравців став на захист країни.

"25 хлопців наразі служать в різних формуваннях, дехто в Нацгвардії, хтось в ЗСУ, дехто пішов медиком на війну. На жаль, у нас є один загиблий, з Харкова. Він пішов в тероборону і загинув під час звільнення Харківська область", — додав Дмитро Бабич.

Аби не падати духом та представити Україну на міжнародній арені, спортсмени повернулися до тренувань. Щоб затвердити склад команди, який поїде на чемпіонат Європи федерація в надскладних умовах провела в столиці національну першість.

"Чемпіонат пройшов в кінці березня. Ми його проводили на Гідропарку. Було п'ять команд: з Вінниці, Львова, Запоріжжя. Деякі люди повернулися в Україну з-за кордону, аби пограти на чемпіонаті й побачити своїх рідних", — розповіла гравчиня національної збірної з пляжного алтимату Маргарита Ніколаєнко.

Після чемпіонату України збірна розпочала серйозні тренування, яким не завадили жодні погодні примхи.

"У нас є пляж на Трухановому острові, і ми ходили пішки туди, тому що іншої можливості добиратися туди не було. Це десь півтори години ти йдеш на пісок, півтори повертаєшся назад. Ідеш в основному через болото, тому що все підтоплено, а вам треба добратися. Це історія про характер, про те, як ти вмотивований для того, аби класно показати себе на чемпіонаті Європи", — провадить спортсменка.

Українці це зробили чудово. У Франції, в курортному місті Руан змагаючись з 21 командою з різних країн світу, синьо-жовті посіли третє місце. Було важко, але підтримка організаторів та гравців надавала сил.

"Позаяк ми виїхали з України, то я вже відчував повагу до нас від суперників, від усіх клубів, від організаторів. Вони нам дуже допомогли, зокрема з тим, щоб на чемпіонаті не було жодного росіянина", — зізнався наймолодший гравець збірної Дмитро Пчолкін.

Аби люди за кордоном не забували про війну, яка триває в Україні, федерація розпочала кампанію Play for Ukraine. Створили власний мерч — браслети, футболки та інші спортивні атрибути. На кожному змаганні встановлюють стенд. Зібрані донати йдуть на медичну допомогу, на платформу UNITED24.

Попереду у збірної виснажливі тренування, адже спортсмени планують потрапити на чемпіонат світу в США, щоби там продемонструвати українську завзятість та жагу до перемоги.

Також цікаво: УАФ звернулася до УЄФА і ФІФА після включення клубів з Криму в чемпіонат Росії – деталі

Прямий ефір