Без поцілунків та обіймів — стартує Каннський кінофестиваль (ВІДЕО)

Канны. Фото: 1news.com.ua

Свято кіно на Лазурному березі — 74-й Міжнародний кінофестиваль стартує сьогодні, 6 липня, у французьких Каннах. Його перенесли з травня на липень через чергову хвилю коронавірусу. Пройде кінофестиваль в режимі офлайн, інформує "Дом".

Перед палацом на Набережній Круазетт розгортають червону килимову доріжку. На церемонії відкриття Каннського кінофестивалю зірки у вечірніх нарядах традиційно будуть блищати перед об'єктивами численних камер. Але від поцілунків доведеться утриматися.

"Всі будуть носити маски: фотографи, глядачі. Вони будуть підійматися по сходах в масці. Кінозірки та учасники знімальних груп зможуть зняти маски, коли будуть позувати фотографам. Але ні поцілунків, ні обіймів, нічого!", — розповів генеральний директор Каннського міжнародного фестивалю Тьєррі Фремо.

Фестиваль проводиться з дотриманням строгих санітарних заходів. Гості та учасники повинні бути вакциновані або кожні два дні здавати тест на коронавірус.

"Ризик не нульовий, але, об'єктивно кажучи, безпечніше сходити в кіно на Каннському фестивалі, ніж за покупками", — повідомив мер Канн Давид Ліснар.

Напередодні відкриття фестивалю організатори представили "Золоту пальмову гілку" — з 18-каратного золота на підставці з гірського кришталю. Виготовили головний приз у двох примірниках — на випадок, якщо переможців буде двоє.

На фестивалі будуть представлені фільми в шести програмах. В основному конкурсі — 24 стрічки. А всього покажуть понад 60 картин. Головою журі фестивалю став голлівудський режисер Спайк Лі. Серед претендентів на "Золоту пальмову гілку" — фільм "Три поверхи" італійського метра Нанні Моретті, "День прапора" американського режисера Шона Пенна, сюрреалістичний мюзикл "Аннетт" француза Леоса Каракса.

На фестивалі покажуть і дві українські стрічки. У програмі "Тиждень критики" бере участь ігровий фільм режисера і сценариста Елі Граппа "Ольга". Він — про юну гімнастку, яка розривається між Швейцарією, де готується до Олімпіади, і Україною, де її мама працює кореспондентом, висвітлює Євромайдан. У програмі Спеціальних показів — документальна картина Сергія Лозниці "Бабин яр". Створена вона спільно з Меморіальним центром Голокосту "Бабин Яр" і складається з 20 епізодів, змонтованих з архівних матеріалів, відзнятих в період з 1941 по 1966 рік.

Переможців фестивалю оголосять 17 липня. Але володарка почесної "Золотої пальмової гілки" вже відома. Це Джоді Фостер — голлівудська актриса, режисерка і продюсерка, володарка двох "Золотих глобусів" і двох премій "Оскар".

Читайте також: Спортивну драму "Пульс" представили на кінофестивалі "Молодість" (ВІДЕО)

Раніше повідомлялося, що два фільми українських режисерів у 2021 році покажуть на 74-му Каннському фестивалі.

Прямий ефір