84 дні під контролем НЗФ: Краматорськ і Слов'янськ відзначають сьому річницю визволення (ВІДЕО)

Памятные мероприятия. Фото: dn.gov.ua

Україна відзначає сьому річницю визволення Краматорська та Слов'янська. 5 липня 2014 року українські підрозділи витіснили незаконні збройні формування (НЗФ) зі Слов'янська, і встановили над міськрадою український прапор. У той же день сили Національної гвардії увійшли й до Краматорська. Сьогодні на місцях бойових дій встановлено пам'ятні меморіали, інформує "Дом".

На горі Карачун між Краматорськом і Слов'янськом проходили активні бойові дії навесні та влітку 2014 року. На цьому місці була розташована телевежа, яка була знищена в результаті обстрілу з боку НЗФ. Сьогодні біля меморіалу пам'яті загиблих військовослужбовців відбулася акція "Донеччина зустрічає своїх захисників". Тут зібралися військовослужбовці, родичі загиблих та свідки подій 2014 року. Приїхала й міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

"Ми увійшли в Слов'янськ майже відразу після його звільнення Збройними силами. Зірвано дроти, немає електрики, порожнє місто. І я бачу зараз, що Слов'янськ, Краматорськ — це розвиток. Але це трагедія. Дотепер повністю не звільнені наші Донецька та Луганська області, в окупації й Крим", — заявила Лапутіна.

За словами жителя Слов'янська Ярослава Золотого, "раптово блокпости всі покинули".

"Дзвонила наша кума, яка їхала з іншої частини Слов'янська, і каже: виходьте, місто вже вільне, нікого немає, все спокійно", — розповів житель Слов'янська.

Також пам'ятні заходи відбулися й на п'ятому блокпості, який розташований між Слов'янськом і Краматорськом, де тривав чотиригодинний бій. Під контролем НЗФ Слов'янськ і Краматорськ перебували 84 дні. За цей час загинув 31 український військовослужбовець, незаконними збройними формуваннями було збито три вертольоти та один військовий літак.

Читайте також: Звільнення Слов'янська та Краматорська: 5 липня в історії

Прямий ефір