Не допустимо обмеження свободи судноплавства в Чорному морі, — Зеленський

Владимир Зеленский. Фото: president.gov.ua

Україна не допустить обмеження свободи судноплавства в Чорному морі з боку Російської Федерації. Єдність України із західними партнерами у протистоянні військовим загрозам демонструють навчання Sea Breeze-2021. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час урочистих заходів з нагоди Дня Військово-морських сил Збройних сил України, які відбулися на Одеському морському вокзалі сьогодні, 4 липня, інформує "Дом" із посиланням на пресслужбу глави держави.

"Сьогодні особовий склад наших Військово-морських сил спільно з воїнами країн-партнерів продовжує злагоджено нарощувати морську міць під час міжнародних навчань Sea Breeze-2021. Цьогоріч вони є наймасштабнішими за всю історію існування", — зауважив Зеленський.

Він наголосив, що навчання Sea Breeze-2021 демонструють єдність у протистоянні воєнним загрозам, що посилюються в Чорноморському регіоні через його мілітаризацію та агресивні дії РФ.

"Це показує всім, що ми не допустимо обмеження свободи судноплавства в Чорному морі та узурпації суверенного права України як морської, прибережної держави", — заявив Зеленський.

За словами президента, в умовах російської збройної агресії боєздатні ВМС є однією з найголовніших складових обороноздатності та безпеки України й важливим чинником воєнно-політичної реальності в Чорноморському регіоні. З метою відродження українських ВМС протягом останніх років відбулося реформування органів військового управління флоту за стандартами НАТО.

"Україна разом зі США, Великою Британією, Турецькою Республікою та багатьма іншими країнами — нашими друзями активно реалізує спільні масштабні проєкти щодо оновлення нашого корабельного складу, розбудови сучасної військово-морської інфраструктури, підготовки особового складу", — додав Володимир Зеленський.

Читайте також: Росія перетворює Азовське море на своє внутрішнє озеро, — МЗС України (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше Зеленський висловив переконання, що наймасштабніші за всю історію міжнародні військово-морські навчання Sea Breeze-2021 цьогоріч є сигналом того, що Україна не залишається наодинці з російською агресією. А також повідомив, що Україна отримає власний військовий корабель наприкінці 2023 року.

Прямий ефір