Як отримати українське свідоцтво про смерть, якщо родич помер на ТОТ, пояснила юристка

Елена Маньковская. Фото: kanaldom.tv

У разі смерті родича на тимчасово окупованих територіях процедура встановлення факту смерті відбувається тільки в судовому порядку. Про  у програмі "Имею право" телеканалу "Дом" розповіла юристка, заступниця директора Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Олена Маньківська.

Якщо ви внутрішньо переміщена особа, в першу чергу потрібно звернутися до органів РАГСу за місцем вашого перебування й отримати письмову відмову про проведення процедури реєстрації смерті. З цієї письмовою відмовою потрібно звернутися в суд за місцем реєстрації або місцем проживання, яке зазначено в довідці ВПО.

У пакеті документів, який потрібно зібрати для суду, повинні бути:

  • заява про встановлення факту смерті на окупованій території,
  • медична довідка про смерть,
  • копія паспорта та ідентифікаційного коду заявника,
  • документ, що підтверджує родинні зв'язки між вами і померлою людиною,
  • відмова від РАГСу про проведення процедури реєстрації смерті,
  • документи, що підтверджують поховання: договір про надання ритуальних послуг та фото поховання.

"Всі документи потрібно подавати у двох примірниках. На кожному з цих примірників потрібно прописати прізвище та ініціали, дату звернення до суду, поставити свій підпис і також вказати фразу "Згідно з оригіналом", тобто всі документи ми повинні заповнити власноруч", — зазначає Олена Маньковська.

Дату подання заяви та підпис на документах ставити обов'язково, наголошує юристка — без них суд не прийме папери.

"Факт смерті на окупованих територіях судом встановлюється невідкладно, тобто безпосередньо в дуже короткі терміни. Але також потрібно пам'ятати, що суд може бути завантажений. Тому, коли ви приходите в канцелярію, бажано уточнити термін виготовлення рішення суду", — говорить юристка.

Процедура встановлення судом факту смерті людини може тривати від двох до семи днів.

У заяві також потрібно вказати, що ви звільняєтесь від плати судового збору в зв'язку з тим, що питання стосується окупованих територій.

"Якщо ви це не вкажете, суд може не помітити цього в зв'язку з тим, що питання швидко розглядається, і стягнути з вас судові збори в розмірі 454 грн", — пояснює юрист.

З рішенням суду можна відразу ж звертатися в РАЦС, який проведе процедуру реєстрації смерті на безоплатній основі та видасть свідоцтво про смерть українського зразка. З документом далі потрібно йти до нотаріуса за останнім місцем проживання або за місцем розташування майна померлої людини.

"Для того, щоб було відкрито спадкову справу, також потрібно пам'ятати, що термін для її відкриття — 6 місяців з моменту смерті людини. Тому затягувати з цим процесом не потрібно. Якщо ви пропускаєте цей термін, нотаріус не зможе провести всі необхідні дії", — наголошує Маньковська.

Після відкриття спадкової справи вступити в спадок можна буде в будь-який зручний для вас час — навіть через кілька років.

"Після того, як ви звернулися до нотаріуса для відкриття спадкової справи, ви можете спокійно повертатися, тому що всі дії щодо спадку відбуватимуться після того, як мине 6 місяців з моменту смерті людини. І в цьому випадку терміну на те, щоб отримати спадок, немає. Тому ви зможете спокійно обговорити це з нотаріусом і, наприклад, приїхати через рік або через певний період часу, коли вам буде зручно", — пояснює юристка.

Читайте також: Коли обманюють близькі: як захистити своє майно, вирушаючи на заробітки за кордон

Нагадаємо, раніше юристка пояснила, як вступити у спадок, якщо пропущений термін подачі заяви.

Прямий ефір