Ринок землі в рази підвищить ефективність агросектору України, — нардеп

Иллюстративное фото: epravda.com.ua

Сьогодні, 1 липня, в Україні відкривається ринок землі. Після 20 років мораторію на продаж ділянок українцям повернули право вільно розпоряджатися своїм майном. І вже зараз власники паїв зможуть продавати їх, інформує "Дом".

На першому етапі, до 2024 року, купити земельну ділянку зможуть тільки громадяни України і не більше ніж 100 га в одні руки. Але навіть при таких обмеженнях запуск ринку підвищить ефективність агросектору України, — переконані в профільному комітеті Верховної Ради.

"Динаміка по сільському господарству збільшиться приблизно вдвічі-втричі в найближчі 5-10 років через відкриття ринку землі. Це збільшення врожайності на гектар, позаяк збільшиться конкуренція, збільшиться орендна плата, і всі будуть в таких умовах, що треба більше заробляти на гектарі. У нас є великий потенціал, оскільки у нас середня врожайність значно менша, ніж в Європі. Це, відповідно, додаткові інвестиції в інфраструктуру, додаткові гроші всюди", — зазначив Микола Сольський, голова комітету ВР з питань аграрної та земельної політики.

Читайте також: Ринок землі від А до Я: "Неофициальный разговор" із заступником міністра аграрної політики Тарасом Висоцьким

Раніше Денис Шмигаль заявив, що відкриття ринку землі — одна з найважливіших реформ за всю історію незалежної України.

Прямий ефір