Для оперативного захисту громад — що передбачає законопроєкт про тероборону (ВІДЕО)

Украинские военные, фото иллюстративное: slovoidilo.ua

Президентський законопроєкт "Про основи національного опору", який парламент прийняв у першому читанні, передбачає створення підрозділів територіальної оборони як окремої структури, яка існуватиме у межах Збройних сил України. Про це повідомляє телеканал "Дом".

Такі підрозділи зможуть створювати в територіальних громадах з добровольців. Вони матимуть свого командувача й отримають окреме фінансування.

Охочі вступити в підрозділи тероборони повинні будуть підписати зі Збройними силами контракт. Після цього українець зможе продовжувати звичайне цивільне життя, але періодично проходитиме військову підготовку. Так по всій країні виникнуть підрозділи, які в разі небезпеки зможуть оперативно стати на захист рідного населеного пункту.

"Це не означає, що це буде якась приватна армія громади чи міста. Воно буде все одно в структурі Збройних сил. Це саме для захисту цього регіону, області. У керівництва Збройних сил буде можливість перекидати такі підрозділи з одного регіону в інший. Але в першу чергу це створено для захисту своєї вулиці, свого міста", — пояснює нардеп, заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

Крім територіальної оборони парламент хоче створити український рух опору. Згідно із законопроєктом, в разі окупації або військового вторгнення Сили спеціальних операцій повинні організувати на захоплених землях партизанські підрозділи.

"Сили спеціальних операцій — це вже існуючий рід Збройних сил України, який займається діяльністю в тому числі і на окупованих територіях. Займається партизанським рухом, а саме його організацією, забезпеченням і підтримкою, а також підпільним рухом", — зазначає заступник начальника Генштабу Збройних сил Україна (2006-2010) Ігор Романенко.

Третьою ключовою складовою національного опору буде підпільний рух. Його так само організовуватимуть ССО. Підпілля збиратиме розвіддані, розповсюджуватиме агітаційні листівки, забезпечуватиме всім необхідним українських військових.

Для впровадження всіх цих норм депутати вже готуються до прийняття законопроєкту в другому читанні.

Зі створенням нових підрозділів виникне необхідність збільшити чисельність Збройних сил України на 11 тис. військових. 10 тис. з них — це територіальна оборона, і ще тисяча — підрозділи Сил спеціальних операцій. Якщо законопроєкт приймуть, загальна чисельність ЗСУ становитиме 261 тис.

Читайте також: Тривожна валізка та аптечка — брошуру з порадами на випадок бойових дій представили у Києві (ВІДЕО)

Прямий ефір