Як до абітурієнтів з ОРДЛО доносять інформацію про вступ, розповіли в українському виші (ВІДЕО)

Центр "Донбас — Україна". Фото: kanaldom.tv

Представники українських вишів не мають можливості проводити рекламну кампанію з вступу до своїх освітніх установ серед випускників шкіл на окупованій частині Донбасу. Проте, крім інтернет-можливостей викладачі, студенти намагаються передавати інформацію через родичів, знайомих, які залишилися за лінією зіткнення. Про це сьогодні, 29 червня, у програмі "На самом деле: Донбасс" телеканалу "Дом" розповіла Людмила Кокоріна, заступниця відповідального секретаря приймальної комісії Горлівського інституту іноземних мов, який з початком окупації перемістився з Горлівки до Бахмуту.

"На жаль, у нас немає якихось чарівних космічних технологій. Ми точно також живемо в реальному світі, й розуміємо, що це досить проблематично", — сказала вона.

Раніше інформацію про виші, про особливості вступу поширювали на контрольних пунктах в'їзду-виїзду (КПВВ). Але з початком пандемії та закриттям КПВВ з боку незаконних збройних формувань і це стало неможливим.

"Раніше, коли можна було перетинати лінію зіткнення більш вільно, не долаючи багато кордонів, у нас була можливість хоча б працювати з нашими КПВВ. Ми, наприклад, на них поширювали рекламну продукцію. Зокрема, завдяки й різним фондам, і громадським організаціям", — повідомила Кокоріна.

Але на самій непідконтрольній території доносити інформацію дуже складно, хоча викладачі знаходять способи.

"Чесно кажучи, ми намагаємося донести інформацію на особистих зв'язках. У багатьох там залишилися родичі, друзі. Ми намагаємося поширювати інформацію, але ні в якому разі, не нав'язуємо", — підкреслила представниця Горлівського інституту іноземних мов.

Кокоріна зазначила, що зараз для абітурієнтів з окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) головна проблема — як потрапити на підконтрольну Україні територію, бо їм доводиться робити довгий шлях, і в'їжджати в Україну через Росію.

"Думаю, що проблеми для всіх вишів однакові, не тільки для нашого. Звичайно ж, вони пов'язані з цією довгою дорогою, пов'язаної з перетином декількох кордонів тепер. Також пов'язані з проживанням, і звичайно ж, з оформленням документів. Тому ми намагаємося допомагати й супроводжувати дітей в міру надходження цих проблем, і розв'язувати їх", — сказала вона.

Людмила Кокоріна зазначила, що в їхньому вищому начальному закладі (ВНЗ) до кожного такого абітурієнта підходять індивідуально, допомагаючи розв'язувати усі проблеми.

Вона нагадала, що при більшості ВНЗ для вступників з окупованих територій діють освітні центри "Донбас-Україна" і "Крим-Україна". Через них діти можуть вступити до українських вишів без здачі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), навіть без українських документів. На базі центів допоможуть отримати документи про базову і середню освіту українського зразка для подальшого вступу.

Кокоріна порадила насамперед звернутися (телефоном, електронною поштою або іншими засобам зв'язку) в такий освітній центр, що діє найчастіше при приймальної комісії вишу. У абітурієнта уточнять його нюанси з документами, розкажуть алгоритм дій.

Наступний крок — потрібно прибути на підконтрольну Україні територію.

"Одна з великих проблем при відсутності українських документів про освіту — немає можливості якогось дистанційного документообігу (з жителями ОРДЛО, — ред.). Звичайно, він у нас не розвинений. Ми будемо чесні в цьому. І потім, сама процедура його не припускала. Тому, після отримання телефонних консультацій, перше — потрібно прибути на підконтрольну Україні територію, звернутися до відповідного центру. Ось до нас, зокрема, приїжджають відразу до приймальної комісії, бо центр і приймальна комісія у нас — майже одне й те саме, і ми працюємо в тісній зв'язці", — розповіла представниця Горлівського інституту іноземних мов.

Залежно від того, яких документів про освіту не вистачає, абітурієнту підкажуть процедуру.

"Іноді буває, що є документ про базову середню освіту, але немає про повну загальну середню. Тоді буде один алгоритм дій. Якщо немає документа про базову середню освіту взагалі — це вже інший шлях, він більш тривалий", — уточнила Кокоріна.

Повна версія інтерв'ю: "Запрошуємо, але не нав'язуємо": як проходить вступна кампанія-2021 для абітурієнтів з ОРДЛО

Прямий ефір