Відповідальність за брехню в деклараціях посилила Рада — чим це важливо, пояснив представник президента (ВІДЕО)

Голосование в ВР. Фото: ua.news

Жодних лазівок для недобросовісних урядовців тепер не буде в Україні. Сьогодні, 29 червня, 315 народних депутатів підтримали президентські правки до проєкту закону про посилення покарання для топ-урядовців за брехню в декларації або її ненадання. Попередній варіант закону Володимир Зеленський ветував через правки, які давали можливість приховати майно, якщо воно зареєстровано на члена сім'ї. Виключити таку можливість було важливо, про це в ексклюзивному коментарі телеканалу "Дом" розповів представник президента України в Конституційному суді України Федір Веніславський.

Мова про закон №4651, який передбачає позбавлення волі за умисне помилкове декларування та за недекларування.

"Президентом було визначено, що відповідальність повинна мати дуже такий жорсткий характер, тобто повинна передбачати позбавлення волі, по-перше. І за це президент завжди виступав. І, по-друге, коли ухвалювався законопроєкт у другому читанні і в цілому, деякими правками було спотворено обов'язки декларувати свої активи. Тому що якщо член сім'ї не надав декларанту інформацію про те, що у нього є якась нерухомість або грошові кошти, то суб'єкт декларуваннязміг, посилаючись на те, що не отримав від свого чоловіка або дружини відповідну інформацію, уникнути покарання", — розповів Федір Веніславський.

Читайте такожЩо чекає на олігархів після ухвалення закону Зеленського: "5 вопросов на злобу дня" з нардепом Євгенією Кравчук

Нагадаємо, раніше Венеціанська комісія підтримала посилення відповідальності за брехню в деклараціях. У першому читанні відповідний законопроєкт депутати ухвалили 15 квітня 2021 року.

Читайте також: Підсумки 29 червня: курси для абітурієнтів з ОРДЛО та Криму, перезапуск ВККС і матч Україна – Швеція (ВІДЕО)

Прямий ефір