Лише ЛДПР — в прольоті: про російське кураторство політичних рухів в ОРДЛО розповів Лисянський

Партии, входящие в Госдуму РФ. Фото: instagram.com

З чотирьох партій, що складають нинішнє скликання Державної Думи РФ, три супроводжують політичні рухи так званих "ДНР" і "ЛНР". Лише партії ЛДПР Володимира Жириновського не видали рух-сателіт. Про це в інтерв'ю телеканалу "Дом" розповів правозахисник, засновник організації "Східна правозахисна група" ("Восточная правозащитная группа") Павло Лисянський.

Він зазначив, що політичне життя (як і інші напрямки) в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) повністю інтегровано з РФ.

"Всі політичні партії, які є в російському парламенті, їх чотири, вибрали собі в співробітництво громадський рух в ОРДЛО (у них офіційно це партіями не називається). В прольоті залишилася тільки партія ЛДПР Жириновського, він залишився без структури", — сказав Лисянський.

Так, партія "Єдина Росія" буде працювати з головними політичними силами ОРДЛО — рухом "Донецька республіка" (в "ДНР") і рухом "Мир Луганщині" (в "ЛНР").

"Також з ними співпрацює російський "Союз добровольців Донбасу" — організація зареєстрована в Москві у 2015 році, її мета — мобілізувати протестний потенціал і давати росіянам зброю, щоб вони їхали воювати на Донбас", — додав правозахисник.

Парламентська партія "Справедлива Росія" (нещодавно об'єднана у "Справедлива Росія — Патріоти — За правду") взяла собі в партнерство громадський рух "Вільний Донбас" в "ДНР", а в "ЛНР" — "Луганський економічний союз".

Комуністична партія Російської Федерації наглядає за своїми напрямками — в Луганську це, відповідно, "комуністична партія ЛНР", в Донецьку — "комуністична партія ДНР".

Правозахисник зазначив, що такий контроль введений для підготовки до голосування жителів ОРДЛО, які мають російські паспорти, на вересневих виборах до Держдуми.

"Тепер їм необхідно показати, що вони надали жителям ОРДЛО право голосування на виборах до Держдуми Російської Федерації, тим, хто отримав паспорта. План Кремля, щоб проголосувало не менше 500 тис. осіб з виданих на сьогоднішні майже 600 тис. паспортів РФ в ОРДЛО", — сказав він.

Тим самим Росія демонструє, що в ОРДЛО живуть не громадяни України, а росіяни.

"Ось російські політики, громадські працівники й заявляють — якщо на території ОРДЛО живуть люди з російськими паспортами, якщо вони говорять російською мовою, голосують на виборах до Держдуми Російської Федерації, то чия це де-факто територія: українська чи російська? Це вони так кажуть. У моєму ж розумінні, окупант завжди буде окупантом, щоб він ні творив на цих територіях, він завжди є і буде окупантом", — заявив Лисянський.

Повна версія інтерв'ю: Паспортизація, мілітаризація та протести в ОРДЛО: інтерв'ю з правозахисником Павлом Лисянським

Нагадаємо, на думку Лисянського процес видачі російських паспортів не буде обмежений лише тимчасово окупованими територіями, він пошириться і на решту України. Щоб цьому протидіяти — необхідно ввести кримінальну відповідальність за наявність у громадян України паспортів Російської Федерації. Також він перелічив основні цілі примусової паспортизації в ОРДЛО.

Читайте також: За російський паспорт в Україні треба вводити кримінальну відповідальність, — Лисянський

Прямий ефір