У чому головна складність процесу звільнення утримуваних українців — думка Полозова

Микола Полозов. Фото: qha.com.ua

Процес взаємного звільнення утримуваних осіб між Україною та Росією — це дуже складне політичне питання. Для Росії люди в цьому випадку виступають доважком до більш значущих, до політичних і економічних домовленостей. Про це у програмі "5 вопросов на злобу дня" телеканалу "Дом" розповів правозахисник Микола Полозов.

"Кремль не хоче говорити про людей. Кремлю це абсолютно не цікаво. Кремлю хочеться, насамперед, вирішити питання Мінських домовленостей за своїм сценарієм. Цілком очевидно, вони хочуть імплементувати назад в Україну ОРДЛО без будь-яких додаткових умов, із незакритим кордоном і так далі. Звичайно, Кремль намагатиметься продавлювати своє бачення Мінських домовленостей", — сказав він.

Також, додав правозахисник, Кремль не хоче обговорювати питання Криму.

"І ситуація з кримськими політв’язнями залишається досить важкою, оскільки людей з Криму засуджують на тривалі терміни, звинувачують в участі в терористичній діяльності. Постійно ми бачимо в Криму нові затримання, нові арешти. Буквально вчора був затриманий в Севастополі ще один громадянин України. Тому Кремль хоче в межах своїх амбіцій відновлення імперії загнати Україну в це імперське стійло. Тут вже питання політики, як зробити все можливе, щоб врятувати своїх людей і, водночас, не попастися в політичні пастки, які розставляє Кремль на цьому переговорному процесі", — вважає Микола Полозов.

Повна версія інтерв'ю: Як звільнити 405 українців із в'язниць РФ і ОРДЛО: "5 вопросов на злобу дня" з Миколою Полозовим

Прямий ефір