Ми скоро побачимо, що Китай став світовою економікою №1, — Устенко

Иллюстративное фото: china.org.cn

Китай зберігає друге місце серед світових економік, і найближчими роками у країни є перспективи стати економікою № 1 у світі. Про це у програмі "На самом деле: мир" телеканалу "Дом" заявив радник президента України з економічних питань Олег Устенко.

Він нагадав, що в період 2011-2012 років Китай потіснив у рейтингу світових економік Японію і посів друге місце після США. Зараз частка Китаю становить фактично 15% світової економіки.

"Економіка Китаю — це близько 15 трлн дол., економіка США — близько 20 трлн дол. Вони контролюють значну частку світової економіки", — сказав Устенко.

Радник президента зауважив, що економіка Китаю продовжує активно зростати.

"У Китаю зростання за останні 40 років фактично щороку — не менше ніж на 6% ВВП. Вони вирішили багато своїх економічних задач. Це насамперед питання, пов'язані з боротьбою з бідністю, з розвитком власної інфраструктури... Прогнози показують, що, якщо така динаміка зростання буде зберігатися, ми скоро побачимо, що Китай став за обсягом світовою економікою №1", — вважає експерт.

У цій боротьбі за лідерство Китай конкурує з США, що позначається на відносинах двох країн.

"Торговельні проблеми, які є й у США, і у Китаю, — давні. За президентства Обами Штати говорили, що Китай штучно занижує курс юаня, і слабший юань дає можливість завойовувати світові ринки, отримувати додаткові конкурентні переваги", — зазначив Устенко.

Він додав, що ця риторика вже пішла в минуле. Водночас з'явилася нова риторика вже при президенті Трампі, яка триває при президенті Байдені — "про те, що вони повинні знайти паритет".

"Китайці повинні знайти паритет у зовнішній торгівлі з усім світом і з США насамперед. Я б припустив, що така торгова напруга в цій точці буде залишатися ще тривалий період. Бо надто вже багато кинуто на гральний стіл, занадто багато можуть виграти та втратити", — резюмував Олег Устенко.

Повна версія інтерв'ю: Рік відродження економіки: про наслідки пандемії для світу та України говоримо з Олегом Устенком

Раніше Устенко повідомив, що в пандемійний 2020 рік у світі зростання економіки показали лише Китай, Туреччина та Єгипет, динаміка китайського ВВП становить 2%.

Прямий ефір