"Атаку" есмінця Defender спростувала Велика Британія: аналіз експертів (ВІДЕО)

Эсминец Defender. Фото: ua.news

У Міністерстві оборони Великої Британії спростували інформацію про те, що російські військові стріляли по їхньому есмінцю Defender в Чорному морі. Повідомлення про інцидент сьогодні, 23 червня, поширили російські ЗМІ із посиланням на оборонне відомство РФ. На думку експертів, Росія використовує цю дезінформацію для внутрішньої аудиторії, щоб продемонструвати уявну міць своєї армії, інформує "Дом".

Інформацію про "атаку" есмінця відразу підхопили сотні ЗМІ — російських, українських і міжнародних. А вже через годину виявилося, що ці заяви — чергова кремлівська вигадка. Міністерство оборони Великої Британії повідомило: жодних пострілів не було.

"Корабель ВМС Великої Британії здійснює мирний прохід через територіальні води України відповідно до міжнародного права. Ми вважаємо, що росіяни проводили навчання з артилерійської стрільби в Чорному морі і заздалегідь попередили морське співтовариство про свою діяльність. У Defender не стріляли, і ми не визнаємо твердження про те, що на його шляху скидали бомби", — повідомляють на сторінці відомства в Тwitter.

 Підтвердив ці слова і кореспондент ВВС Джонатан Біл, який був присутній на борту есмінця.

В експертних колах зазначають: РФ хотіла у такий спосіб продемонструвати уявну міць своєї армії.

"Щоб культивувати ось цю видимість того, що будь-яку загрозу з Заходу ми можемо зупинити своїм сторожовим кораблем і старим Су-24М. Хоча це досить абсурдний аргумент хоча б з однієї простої причини. Есмінці типу 45, безпосередньо есмінець Defender, відносяться до найбільш сучасних кораблів свого класу в складі ВМС Великої Британії, які побудовані і спроектовані безпосередньо для того, щоб надавати протиповітряну підтримку", — вважає військовий оглядач Олександр Коваленко.

На думку Ігоря Романенка, заступника начальника Генерального штабу ЗСУ (2006-2010 рр.), Росія активізувала провокації в Чорному морі через наближення міжнародних навчань Sea Breeze.

"Вони перешкоджають діям наших судів ... Тобто вони створюють всі ці умови і кажуть:" Це наше питання внутрішнє, і тому ми себе ведемо як хочемо, а ви себе ведіть так, як ми вказуємо. Звичайно, ні Україна, ні наші союзники, ні світова демократична спільнота з цим ніколи не погодяться і будуть вживати заходів для захисту своїх інтересів", — резюмував військовий експерт.

Читайте також: Чергове "бряжчання зброєю": експерт оцінив заяви РФ про обстріл у Чорному морі британського есмінця

Нагадаємо, українсько-американські військові навчання Sea Breeze-2021 триватимуть в Чорноморському регіоні з 28 червня до 10 липня. Експерти не виключають, що в цей час можна очікувати від Росії будь-яких провокацій — як інформаційних, так і збройних.

Прямий ефір