Жару до +35° прогнозують синоптики — як захиститися від перегріву (ВІДЕО)

Пляж в Киеве. Фото: ua.news

Піщаний зміг накрив кілька регіонів України. Його зафіксували у Полтавській, Сумській, Чернігівській областях, а також у Києві. Метеорологи припускають, що це явище спровокувала пилова буря з Середньої Азії. Ще одна причина — аномальна спека, яку в Україну приніс антициклон з європейської частини Росії, інформує "Дом".

Попри будній день, біля столичного озера Верховина ніде яблуку впасти. Люди засмагають, купаються і катаються на вейкбордингу. На вулиці — +31, але відпочивальники запевняють: знають, як не постраждати від спеки.

"До 12:00 бажано і десь після 16:00 виходити на сонце", — говорить киянка Ганна.

Мешканка столиці Людмила зазначає, що відпочиває у тіні.

"Ми знаємо місце, де тінь, у нас є парасолька і ми намазані кремом... Є спеціальні дитячі креми... Ми ніколи не засмагаємо активно, тому що це не корисно", — розповідає "Дому" Людмила.

Через спеку столична влада обмежила в'їзд до Києва вантажівок вагою понад 24 т. Контролює водіїв патрульна поліція.

"Вантажу 20 т... Якщо я їду з охолодженою рибою, я не можу стояти", — ділиться водій Дмитро.

Спека в Україні посилиться до кінця тижня, кажуть синоптики. У Києві пік припаде на середу-п'ятницю. Вдень температура буде досягати +35 градусів. Короткочасні дощі пройдуть лише у Карпатах. Майже на всій території країни до кінця тижня буде сухо, хмарно з проясненнями і жарко.

"Високі температурні показники очікуємо саме в північних областях, зокрема у Київській, Чернігівській області, а також на північному сході та сході. Саме там температури у денні години та будуть рости найближчими днями до +34 і навіть місцями до +36 градусів", — зазначає синоптик Українського гідрометцентру Олександра Хала.

Медики порівнюють спеку з додатковими спортивними навантаженнями, тому людям, особливо з серцево-судинними захворюваннями, гіпертонікам, радять не перебувати довго на сонці. А з собою завжди брати чисту негазовану несолодку воду.

Стежити не тільки за водним балансом, а й за їжею — вилучити жирні, смажені страви — радять лікарі.

"Їсти більше свіжої рослинної їжі, овочів, фруктів. Вони доставляють рідину в організм і дають поживні речовини. Калорійна їжа — вона важче перетравлюється в спеку, і її кількість треба зменшувати", — пояснює лікар-методист Центру громадського здоров'я України Отто Стойка.

Рекомендують також носити вільний одяг з натуральних тканин світлих відтінків. І не перебувати в задушливому приміщенні. Зволожувати обличчя та шию. Тим, хто відпочиває біля водоймищ, лікарі радять адаптувати організм, перш ніж заходити в воду.

"Перегрів може спровокувати навіть судоми, коли людина буде заходити в воду. Не перегріватися — це перше, і в воду заходити поступово, потроху контактуючи з водою. Якщо ви відчуваєте себе не дуже впевнено, то не треба запливати далеко", — зазначає лікар-методист.

Спека трохи спаде в суботу-неділю. Тоді в Україну із заходу прийде більш прохолодне і вологе атлантичне повітря. Температура знизиться до комфортних +26-28 градусів.

Читайте також: Підсумки 22 червня: День скорботи і вшанування пам'яті, "Здорова Україна" і пилова буря (ВІДЕО)

Нагадаємо, від удару блискавки загинули двоє жителів Луганської області.

Прямий ефір