Нові санкції проти Білорусі — кого вони торкнуться (ВІДЕО)

Санкции против Беларуси. Иллюстративное фото: slovoidilo.ua

Євросоюз, США, Канада та Британія в понеділок одночасно ввели нові санкції проти Білорусі у відповідь на примусову посадку літака Ryanair і затримання журналіста Романа Протасевича. Про це повідомляє "Дом".

Санкції Євросоюзу торкнуться ключових секторів економіки Білорусі, включно з експортом калійних добрив, нафти і нафтохімічних продуктів, а також тютюновою промисловістю та фінансовим сектором.

"Заходи торкнуться тих секторів економіки, які є особливо важливими для Білорусі та які є особливо важливими для забезпечення доходів режиму. Зокрема, ми говоримо про кал і добрива, але також торкнуться й енергетичного сектору та сфери фінансових послуг. Відтак, ми робимо свій внесок у фінансове виснаження цього режиму, і це ще не кінець", — зазначив міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас.

Санкції запровадили проти 86 компаній та фізичних осіб: нові обмеження містять заморожування активів і заборону на видачу віз. Зокрема, Міністерство фінансів США оголосило, що вносить до списку санкцій ще 16 білоруських чиновників і силовиків та п'ять установ: КДБ Білорусі, мінський ізолятор на Окрестіна, внутрішні війська МВС, Головне управління з боротьби з організованою злочинністю і корупцією МВС і УМВС Брестської області.

Серед 16 осіб, які підпали під санкції США, — прессекретар Лукашенка Наталія Ейсмонт, глава КДБ Іван Тертеля, командир спецпідрозділу КДБ "Альфа" Сергій Зубков, генпрокурор Андрій Швед, командувач внутрішніми військами Микола Карпенків, заступник міністра юстиції Сергій Калиновський, начальники мінської та брестської міліції Михайло Гриб і Олександр Астрейко, а також семеро членів центрвиборчкому.

"Це ті люди, які мають причетність до порушення прав людини, корупції, фальсифікації виборів у 2020 році та примусової посадки рейсу Ryanair. Сьогодні ми доводимо справу до кінця і залучаємо режим до відповідальності", — зазначила прессекретарка Білого дому Джен Псакі.

Серед компаній, що потрапили до санкційного списку — білоруські флагмани "Минский автомобильный завод" і "БелАЗ", нафтовики "ННК", "ЛОГЕКС" і "Глобалкастомменеджмент" (митні послуги), "Бремино груп" (логістичний оператор) та "Сохра" (продаж білоруських вантажівок, тракторів, самоскидів, будматеріалів). До списку санкцій внесена і "Белаэронавигация", яку вважають причетною до посадки літака Ryanair у Мінську.

Читайте також: Проти репресій у Білорусі протестували у Києві (ВІДЕО)

Прямий ефір