Транш від МВФ — коли та які умови має виконати Україна (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: slovoidilo.ua

Міжнародний валютний фонд (МВФ) висуває несправедливі вимоги до України, адже не бере до уваги, що в країні тривають бойові дії. Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час інтерв'ю іноземним журналістам, інформує "Дом". 

Реформування судової системи — головна вимога Міжнародного валютного фонду для продовження плідної співпраці з Україною і надання чергового траншу. Ключові законопроєкти в цій сфері Верховна Рада вже ухвалила в першому читанні. Це документи, які розблокують роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Вищої ради правосуддя. Це дасть змогу почати очищення всього суддівського корпусу та організувати ефективний контроль доброчесності суддів.

Експерти кажуть, що саме судова реформа принципова для МВФ, тому що без неї гроші та бізнес у країні не можуть бути захищені.

"Поки суди ухвалюють рішення за дзвінком або за гроші, у нас інвестиції в економіку не прийдуть, до того ж не тільки іноземні, але навіть внутрішні. А якщо в Україні не буде інвестицій, то це означає, що в Україні не буде економічного зростання. Відповідно, в чому тоді сенс програми МВФ?" — зазначив виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

Ще один важливий напрям, на який звертають увагу західні партнери, — стійкість і незалежність банківської системи. У першому читанні вже ухвалено законопроєкти про корпоративне управління в банках, процедуру банкрутства фінустанов і розширення прав Фонду гарантування вкладів.

Також серед вимог МВФ — реформа корпоративного управління держпідприємствами та створення конкурсної комісії для призначення керівника Національного антикорупційного бюро. Всі необхідні документи депутати планують розглянути на наступному пленарному тижні.

"Можливо, на наступному пленарному тижні будуть позачергові засідання, якщо ми не будемо встигати з пакетом із судової реформи, з банківської реформи. У нас є друге читання щодо ВККС, щодо ВСП. Там 700 виправлень. Але там не спам поправковий, тому ми не чекаємо там деструктиву. Паралельно у нас є банківський закон, який заспамлен. Будемо чекати політичної волі наших колег з опозиційних фракцій", — розповів народний депутат України, перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

Якщо всі умови буде виконано, Україна може очікувати надходження чергового траншу від МВФ вже восени.

Читайте також: Про умови отримання траншу МВФ до вересня розповіли в Офісі президента (ВІДЕО)

Прямий ефір