Чи може орендар встановлювати плату за вилов риби у ставку, пояснив юрист

Александр Баранов. Фото: kanaldom.tv

Якщо ставок перебуває в оренді, орендар може встановлювати плату за вилов риби. Але є низка умов. Про це в програмі "Имею право" телеканалу "Дом" розповів юрист, керівник Координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції Олександр Баранов.

Як зазначив юрист, водокористування буває двох видів — загальне та спеціальне, що регламентується Водним кодексом України.

"Якщо говорити про загальне користування, то громадяни можуть використовувати водні ресурси, купатися, плавати на човнах, займатися аматорською риболовлею безплатно", — наголосив Баранов.

Водночас, якщо людина або організація взяли в оренду водний ресурс та є якісь обмеження — вони повинні поінформувати громадян про те, які це обмеження.

"Якщо немає інформації про такі обмеження, то, відповідно, люди можуть робити все без обмежень — купатися, плавати, ловити рибу", — пояснив Баранов.

Той, хто взяв в оренду ставок (не у приватне користування), може встановити обмеження, але все одно повинні бути передбачені місця, де люди матимуть доступ до води, зможуть ловити рибу та випускати її назад у водойму — без оплати.

"Якщо ж орендар бере таку водойму для того, щоб розводити рибу, і у нього є документи, які підтверджують, що він заводить окремі породи риб та є підтверджена вартість, — він може вимагати оплату. Тобто компенсацію того, що було заведено їм у цій водоймі. Водночас спортивна й любительська рибалка має обмеження: скільки можна виловлювати риби на добу, скільки повинно бути гачків, яким може бути максимальна кількість гачків на вудці", — зазначив юрист.

Коли водойми отримують у користування громадські об'єднання — наприклад, асоціації, — такий самий встановлюють максимальний розмір вилову риби та обмеження за типом снастей, що використовуються.

Щоб отримати інформацію про те, на яких умовах ставок взятий в оренду і на підставі чого зафіксована вартість вилову риби — слід звернутися до орендаря чи до місцевої ради.

"Орендар отримує в оренду майно від місцевої ради. Правила, які він встановлює, повинні бути узгоджені з місцевою радою. Він не може просто встановити правила користування ставком, не погодивши їх", — пояснив керівник Координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції.

Читайте також: Більше, ніж дає Голлівуд: як втрачає бюджет України через застарілі правила риболовлі

Прямий ефір