Надії покладають на перемовини Байдена і Путіна, — адвокат про звільнення українських політв'язнів

Николай Полозов. Фото: kanaldom.tv

Основні надії на проведення нового взаємного звільнення утримуваних осіб між Україною та Росією покладають на майбутні перемовини президентів США Джо Байдена і РФ Володимира Путіна. Про це у програмі "5 вопросов на злобу дня" телеканалу "Дом" розповів адвокат, правозахисник Микола Полозов.

Він нагадав, що останні кілька років жодні обміни не здійснювалися, окрім обміну в вересні 2019 року, коли звільнили 24 українських моряків і 11 українських політв'язнів. Це було, по суті, останньою подією, після чого перемовини зайшли в глухий кут.

"Головна проблема полягає в тому, що реальною перешкодою для того, щоб було взаємне звільнення, є небажання російської влади, небажання Кремля і конкретно президента Путіна це питання порушувати, це питання обговорювати і в цьому питанні кудись далі рухатися", — сказав Полозов.

Правозахисник зазначив, що про те, що перемовини заморожені, українська сторона казала неодноразово.

"Про це, зокрема, заявляла уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, і поясненням цього заморожування була тільки позиція Кремля. На поточний момент основні надії покладаються, звичайно ж, на перемовини Байдена і Путіна. Байден вже озвучив, що питання прав людини буде він ставити передусім", — додав він.

За словами Полозова, якщо зустріч Путіна з Байденом відбудеться задовільно та результативно, то подальша зустріч президента України Володимира Зеленського з Володимиром Путіним, можливо, дасть змогу скласти якусь дорожню карту, і "буде розуміння, хто може бути обміняний, звільнений і на яких умовах".

Повна версія інтерв'ю: Звільнення українських політв’язнів — складнощі і перспективи: "5 вопросов на злобу дня" з Миколою Полозовим

Нагадаємо, що в середу, 16 червня, в Женеві президент США Джо Байден зустрінеться з лідером Росії Володимиром Путіним. Зустріч відбудеться на нейтральній території.

Прямий ефір