Як дитині з ТОТ оформити український паспорт, розповіла юристка (ВІДЕО)

Паспорт громадянина України. Фото: zn.ua

Діти з тимчасово окупованих територій (ТОТ) після досягнення 14 років можуть отримати український паспорт у вигляді ID-картки. Для цього потрібно подати відповідну заяву до Державної міграційної служби на підконтрольній Україні території. Про це в програмі "Имею право" телеканалу "Дом" розповіла юристка, перша заступниця директора Координаційного центру з надання правової допомоги Оксана Василяка.

Паспорт при досягненні 14-річного віку видається на 4 роки, а при досягненні 18-річного віку — на 10 років.

"Важливо пам'ятати, що отримати паспорт і подати заяву на його отримання потрібно особисто, надавши певний пакет документів", — зазначила юрист.

Неповнолітня дитина не може перетинати КПВВ самостійно, тому для подачі таких документів її мають супроводжувати батьки або опікуни.

"За загальними правилами, встановленими законодавством України, приїхати для отримання паспорта можна через контрольний пункт в'їзду-виїзду (КПВВ) у супроводі батьків, якщо людина досягла 16-річного віку. Або ж одного з батьків, але в такому випадку має бути нотаріально засвідчений документ, який підтверджує згоду другого з батьків на перебування або в'їзд на територію України", — додала Василяка.

Також діти можуть перетинати КПВВ із законними представниками, яких батьки дитини уповноважили її супроводжувати.

Для виїзду на тимчасово окуповану територію дитина, яка досягла 16 років, може використовувати паспорт громадянина України або закордонний паспорт. Діти, які досягли 14 років, можуть використовувати для виїзду на ТОТ закордонний паспорт українського зразка або свідоцтво про народження.

"Також, якщо неповнолітній з 14 до 16 років в'їжджає на територію України для навчання в навчальному закладі, то виїзд з території України можливий за довідкою, яка підтверджує навчання на території України", — зазначила юристка.

Читайте також: Як дітям з ОРДЛО та Криму отримати освіту дистанційно, пояснила юрист (ВІДЕО)

Прямий ефір