Хто може отримати статус дитини, що постраждала внаслідок воєнних дій, розповів юрист

Дети на Донбассе. Фото: gettyimages.com

В Україні налічується понад 39 тис. дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій. Такий статус надається на певних підставах, розповів юрист громадської організації "Донбас SOS" Михайло Фоменко у програмі "5 вопросов на злобу дня" телеканалу "Дом".

За його словами, отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок бойових дій, можуть діти, які:

  • отримали поранення або контузію;
  • отримали інвалідність внаслідок бойових дій;
  • піддавалися фізичному або сексуальному насильству;
  • були викрадені або незаконно вивезені за кордон;
  • піддавалися психологічному насильству.

"Якщо дитина була залучена до дій незаконних збройних формувань, незаконно утримувалася, перебувала в полоні, то це характеризується як психологічне насильство. Психологічне насильство, згідно з порядком надання статусу, не вимагає додаткових підтверджень, якщо є якісь підстави вважати, що людина зазнала його", — зазначив Фоменко.

Юрист додав, що оформлення цього статусу відбувається в органах соціального захисту населення за місцем реєстрації людини на підконтрольній Україні території або ж за місцем фактичного проживання для внутрішньо переміщених осіб.

"Суб'єктами звернення можуть бути як сама дитина після 14 років, так і її батьки, родичі або орган опіки та піклування", — зазначив він.

Статус дитини, що постраждала внаслідок воєнних дій, надається або дітям до 18 років, якщо вони постраждали зараз, або особам, яким понад 18 років, якщо вони стали жертвами насильства до свого повноліття.

Повна версія інтерв'ю: Пільги для дітей, що постраждали внаслідок воєнних дій: "5 вопросов на злобу дня" з юристом Михайлом Фоменком

Раніше повідомлялося, що 42 дитини загинули і 144 — поранені в Донецькій та Луганській областях через міни та вибухові пристрої за час бойових дій на сході України.

Прямий ефір