Ексглаву МВС заарештували заочно в Україні: подробиці (ВІДЕО)

Виталий Захарченко. Фото: glavred.info

Суд заочно заарештував колишнього главу МВС України Віталія Захарченка та його заступника Віктора Ратушняка. Подробиці справи в ексклюзивному коментарі телеканалу "Дом" повідомили в Офісі генерального прокурора України.

У січні 2014 року ексглава МВС та його заступник незаконно ввезли в Україну понад 13 тис. російських гранат для озброєння міліції. У лютому їх застосували проти учасників протесту в центрі Києва. В результаті від розривів гранат в центрі столиці постраждали 86 осіб, одна людина загинула.

"Там різні види. Це "Полум'я", "Зоря", "Дрейф" — це не тільки світло-шумові. Це й димові гранати, й звукові гранати. Там кількість децибел, наприклад, по звуковим гранатам, перевищує рівень гранично допустимих. По тим гранатам, які знаходяться або знаходились на той час на озброєнні МВС", — зазначив заступник начальника департаменту Офісу генпрокурора України Денис Іванов.

За його словами, незаконно ввезені в Україну гранати не пройшли клінічні випробування та не мали висновків Міністерства охорони здоров'я на предмет їх можливості застосування до мітингувальників, нібито з метою забезпечення громадського порядку в центрі Києва.

Відносно Віталія Захарченка та Віктора Ратушняка суд задовольнив клопотання про обрання заочного запобіжного заходу. Це дозволить Україні розпочати процедуру екстрадиції.

"Дано дозвіл не тільки в відношенні Захарченка, але й його заступника, який відповідав за питання громадської безпеки, тобто курирував напрямок цієї роботи за своїм функціоналом — це Ратушняк", — прокоментував представник Офісу генпрокурора України.

Раніше повідомлялось, що переслідування учасників "Євромайдан Крим" кваліфікували як воєнний злочин.

Читайте також: Підсумки 20 квітня: реакція ЄС на агресію РФ, водна криза в Криму і COVID-вакцинація (ВІДЕО)

Прямий ефір