Чому в Криму не буде заявлених 8 млн туристів, пояснив експерт

Крим. Фото: blogspot.com

Російська влада та окупаційні адміністрації Криму суттєво прикрашають реальну ситуацію, коли говорять про надзвичайну туристичну популярнвсть півострова. Крім того, сьогодні Крим через брак води й проблем з інфраструктурою є не найпривабливішим туристичним маршрутом. Таку думку у програмі "На самом деле: Россия" телеканалу "Дом" висловив голова Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха.

Він нагадав, що у Криму в плані туризму були проблеми й до 2014 року.

"Причина — низька конкурентна спроможність Криму, яка починається ще з періоду, коли в складі України Крим робив все можливе для того, щоб залучати туристів, зокрема, іноземних... Тут, з одного боку — незручності з приїздом, з іншого — недорозвинена інфраструктура, з третього — короткий туристичний сезон. Все це разом робить Крим не найпопулярнішим туристичним об'єктом", — перелічив Голубаха.

А з початком окупації півострова до проблем, що існували, додалися ще більш серйозні.

По-перше, питання безпеки. Якщо раніше основну частину відпочивальників складали українці, то з початком окупації одиниці ризикують відправитися на захоплений півострів.

"На сьогодні українці з патріотичних міркувань навіть не дивляться в бік Криму. Багато хто й не ризикують цього робити, тому що є певна загроза безпеці українців, якщо вони поїдуть на узбережжя Криму", — сказав експерт.

По-друге, мілітаризація Кримського півострова, збільшення військових баз і об'єктів негативно позначилися, зокрема, на екології.

"Росія зробила все можливе для того, щоб мілітаризувати Крим, зробити його військовою базою, яка, зокрема, погіршила екологію півострова. Давайте не будемо забувати, що морські узбережжя Криму, фекальні стоки та все інше, залишає бажати кращого, і не є занадто привабливими для туристів. Тому найкрасивіші картинки в російській пресі переважно мають пропагандистський характер, і більше, напевно, це бажання, ніж реальні можливості", — вважає Ігор Голубаха.

Важлива проблема — недостатнє водопостачання.

"Безперебійне забезпечення водою, і все інше — все це в комплексі не може бути вирішено в Криму. І я не знаю, наскільки вдалим виявиться літній сезон в Криму, коли є загроза відсутності води. Адже в більшості санаторіїв вода подається 2 години вранці та 2 години ввечері. Це не те, що може привернути людей до Криму", — упевнений голова Всеукраїнської асоціації туроператорів.

У зв'язку з відсутністю потоку економічно активних відпочивальників Крим сьогодні став базою соціального, бюджетного туризму. Основна частина відпочивальників приїжджає за дотаційними путівками. А соціальний туризм не сприяє розвитку супутніх бізнесів.

"Коли люди з низьким доходом приїжджають відпочивати в той чи інший регіон, вони не розвивають додаткових галузей послуг, які знаходяться навколо готельних або інших засобів розміщення. Невеликі готелі та ресторани закриваються, бо туристи з низькими доходами не витрачають додаткових грошей. У мене багато друзів на узбережжі Криму, яким довелося закрити свій бізнес, наприклад, у сфері громадського харчування ", — навів приклад Ігор Голубаха.

Він зазначає, що з урахуванням всіх проблем збільшення потоку відпочивальників не сприяють масовані рекламні кампанії, зокрема, коли "по Росії проїжджає кримська влада, рекламує Крим, і привозить до себе туроператорів з різних регіонів Росії".

Тому експерт не вірить заявам окупаційної російської та кримської влади про рекордну кількість туристів на півострові. Наприклад, заявлялося, що у 2019 році Крим відвідали понад 7 млн туристів, а в карантинному 2020-му — понад 6 млн. На думку Голубахи, цифри суттєво завищені, бо Крим з початком окупації вже просто не здатний прийняти такий потік відпочивальників.

"Про ті мільйони (туристів — ред.), про які заявляють російські чиновники, напевно, можна тільки мріяти. Тому що інфраструктура, готельна інфраструктура Криму не здатна прийняти таку велику кількість. Приватний сектор паралельно може теж приймати людей. Але, думаю, в Криму не буде 8 або 7 млн туристів, заявлених раніше, їх фактично було навіть менше мільйона", — резюмував голова Всеукраїнської асоціації туроператорів.

Повна версія інтерв'ю: Надії на Туреччину або поїздка до окупованого Криму: де тепер відпочиватимуть росіяни

Прямий ефір