Революція у Франції та поява електробритви: 18 березня в історії (ВІДЕО)

18 марта в истории. Скриншот видео: kanaldom.tv

150 років тому, 18 березня 1871 року, у Франції розпочалася перша в світі пролетарська революція. Паризька комуна — революційний уряд робітничого класу Франції — стала першою спробою змінити буржуазний спосіб життя на соціалістичний. Це був перший випадок в історії людства, коли було сформовано революційний уряд, йдеться в програмі "Утро Дома".

Причиною революції стали соціальні протиріччя всередині французького суспільства. Вони загострилися після поразки Франції у Франко-прусській війні 1870-1871 років. Після битви при Седані в 1870 році десятки тисяч французьких солдатів здалися в полон, зокрема імператор Наполеон ІІІ.

Нова влада ухвалила низку рішень, які були гостро сприйняті суспільством, після чого французи влаштували масові протести. У ніч на 18 березня представники влади спробували розігнати протестувальників і затримати головних активістів, але нічого не вийшло. Владі довелося бігти з Парижа до Версаля.

Внаслідок буржуазно-демократичної революції імперія припинила своє існування, і 4 вересня 1870 року Франція була оголошена республікою.

Також цього дня 90 років тому в США почалося виробництво перших у світі електричних бритв. Винайшов пристрій полковник у відставці Джейкоб Шик. Попри деякі недоліки пристрою, процедура гоління стала швидкою і безпечною. Винахід Шика мав величезний успіх — за два роки продано понад мільйон пристроїв за 25 дол. (в еквіваленті на сьогодні — близько 350 дол.).

Окрім того, цього дня український гросмейстер Василь Іванчук святкує 52-й день народження. Всі роки незалежності він був лідером збірної України і зібрав за свою тривалу кар'єру чимало трофеїв. У віці 47 років Іванчук став чемпіоном світу зі швидких шахів і досі активно бере участь у різних змаганнях.

Читайте також: Створення Української Центральної Ради: 17 березня в історії (ВІДЕО)

Прямий ефір