У підприємці — всім селом: жителі Маломиколаївки вирішили робити бізнес на гарбузі (ВІДЕО)

Жителі села Маломиколаївка в Дніпропетровській області вирішили отримувати прибуток з того, що росте на їхніх городах — з гарбуза. Написали бізнес-план, подали його на Всеукраїнський конкурс "Неймовірні села України" та виграли 100 тис. грн, повідомляє "Дом".

Гарбуз тут вирощують на кожному городі. Врожаї, розповідають в селі, настільки багаті, що домашні тварини за зиму все не з'їдають. Вирішили спробувати зайнятися бізнесом — робити з гарбуза цукати. На виготовлення однієї партії йде три дні.

"З приблизно 3,5 кг гарбуза виходить тільки кілограм цукатів", — говорить Світлана Гарнадко, мешканка Маломиколаївці.

Світлана з односельцями все детально прорахували. Свій бізнес-план подали на національний конкурс "Неймовірні села України". В результаті виграли та здобули головний приз — 100 тис. грн від посольства Королівства Нідерландів в Україні.

"Сто тисяч збираємося витратити, по-перше, на обладнання для цукатів. Щоб більше їх робити. Не так, щоб в домашніх умовах. А це буде все в більших обсягах. Тоді ми зможемо більше продавати продукції, більше її пакувати", — розповідає Світлана Дегтярьова.

Як тільки обладнання закуплять — відкриють виробництво. А це — нові робочі місця.

Крім того, в Маломиколаївці планують розвивати зелений туризм. Хоча в селі всього 260 жителів.

"Ми працюємо в напрямку створення "зелених садиб", виявляємо мешканців, які б хотіли надавати туристам свої послуги — ночівлі, харчування", — пояснює Тетяна Лесюк, секретар Маломиколаївської сільської ради.

Такі ініціативи потребують державної підтримки. І підприємці її отримують — для них проводять навчання, семінари та тренінги, розповідають в Дніпропетровській облдержадміністрації.

"Підприємці мають можливість познайомитись, презентувати свої послуги, товари. І знайти собі надійних партнерів, клієнтів, розвинути свій власний бізнес. І взагалі заявити про себе як про підприємців. Сьогодні це дуже важливо", — зазначила Алла Кефелі, начальник відділу з питань розвитку підприємництва департаменту економіки Дніпропетровської ОДА.

Участь в таких проєктах для підприємців безкоштовна. Як і в виставках готової продукції. Зараз їх проводять, дотримуючись карантинних обмежень.

Читайте також: Підсумки 17 березня: антирекорд COVID-19, "поправковий спам" у Верховній Раді та неймовірні села (ВІДЕО)

Прямий ефір