90 разів за рік: у СБУ розповіли про спроби спецслужб РФ завербувати українців

Фото: 24tv.ua

Впродовж 2020 року та в 2021-му спецслужби Російської Федерації понад 90 разів спробували завербувати жителів Донбасу. Про це повідомляє пресслужба ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, інформує "Дом".

Зазначається, що здебільшого "до співпраці" намагаються залучати українців, які виїжджають до Росії у власних справах. Зафіксовані випадки, коли людей затримували під час паспортного та митного контролю — під виглядом додаткової перевірки документів. Потім представники Росії намагалися залучити затриманих до негласної співпраці, аби нашкодити українській держбезпеці.

"Через погрози та залякування від українців вимагали збирати та передавати інформацію про дислокацію та переміщення військових підрозділів. Також "кураторів" цікавили персональні дані військовослужбовців Збройних сил України та правоохоронців", — повідомили в СБУ.

У відомстві нагадали, що такі дії кваліфікуються як державна зрада і караються позбавленням волі (до 15 років). Водночас, якщо громадянин України, який не вчинив на виконання злочинного завдання, отриманого від представників іноземної спецслужби, жодних дій і добровільно заявив про свій зв'язок з ними, звільняється від кримінальної відповідальності.

Раніше повідомлялося, що з початку російської агресії в Україні відкрито 16 643 кримінальні провадження щодо державної зради та тероризму. 

Читайте також: Підозру у держзраді оголосило ДБР експрезиденту Януковичу

Прямий ефір