Змінити закон про мову пропонують депутати "Слуги народу": чому ініціативу не підтримали (ВІДЕО)

Фото: korrespondent.net

Група народних депутатів партії "Слуга народу" підготувала ряд поправок в закон про державну мову, передає "Дом".

Так, один законопроєкт пропонує скасувати штрафи, інший — хоча б відстрочити їх на рік. Депутати зазначають, що штрафні санкції можуть негативно позначитися на веденні бізнесу. Також парламентарії вказали, що чинний закон обмежує права людини.

"Він зовсім не витриманий. Я б сказав, він дійсно погіршить стан підприємництва. Якщо ми хочемо, щоб сфера обслуговування переходила на українську мову, то потрібно надавати певні пільги — для тих, хто обслуговує українською мовою. І ви побачите, що всі підприємці заради того, щоб зберегти навіть 1% податків, надаватимуть послуги українською мовою ", — вважає народний депутат Олександр Качура.

Однак в Офісі омбудсмена з питань мови вважають інакше. Заступник уповноваженого із захисту української мови Андрій Вітренко стверджує, що закон про мову досить ліберальний, оскільки він пропонує складну процедуру накладання штрафів. І то, не з першого разу.

"Після того, як скарга надійшла до секретаріату уповноваженого із захисту державної мови, вона обробляється фахівцем. Якщо порушення закону є, починається так звана процедура державного контролю. Це ще до накладення штрафу. Процедура контролю досить довга, це щоб показати, що ми не просто захотіли й наклали штраф", — коментує він.

На думку частини правозахисників, секретаріат уповноваженого виконує не зовсім свої функції.

"Омбудсмен повинен стояти на захисті якраз прав людини, а не інтересів держави. Відповідно функції уповноваженого повинні полягати в тому, щоб регулювати конфлікти, що виникають з державою, яка є порушником прав людини. І відповідно залагоджувати ці порушення", — відзначає виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Олександр Павличенко.

Пропозиції щодо зміни закону неоднозначно були сприйняті частиною суспільства. У день, коли мало відбутися засідання депутатської комісії з розгляду поправок "Слуг народу", під стінами Верховної Ради активісти організували акцію протесту, а ряд діячів мистецтв закликали президентську партію відкликати свої законопроєкти.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко вважає, що штрафи за невикористання української мови передчасні. Їм повинна передувати програма культурної та соціальної підтримки української мови.

В Офісі омбудсмена з питань мови ініціативу з приводу відтермінування введення штрафних санкцій називають неприйнятною.

"Те, що пропонують народні депутати, ми вважаємо зараз неприйнятним. Оскільки й так зрозуміло, що процедура накладення штрафів тривала і нелегка. Але якщо її скасувати, то ми фактично втрачаємо механізм контролю над дотриманням закону України про державну мову", — прокоментував представник уповноваженого щодо захисту української мови Андрій Вітренко.

Відреагували на штрафи за мову і міжнародні організації. Європейський Союз закликав Україну виконати рекомендації Венеціанської комісії відносного державної мови та мов національних меншин.

"Венеціанська комісія може тільки рекомендувати. Як на мене, Україна йде своїм шляхом у процесі законодавчого врегулювання мовної політики", — пояснив виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павличенко.

В цілому закон про мову поки залишається без змін.

Нагадаємо, 16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", прийнятого ще у 2019 році. Тепер усі постачальники послуг (супермаркети, кафе, банки тощо) повинні спілкуватися з клієнтами виключно українською мовою, якщо споживач не висловив інше прохання.

Прямий ефір