Радянська влада створила нам коротку пам'ять на все, — гендиректорка заповідника "Бабин Яр" Роза Тапанова

29 вересня 1941 року тисячі київських євреїв вишикували в колонну і погнали до місця майбутнього розстрілу. За попередніми підрахунками, понад 30 000 людей було вбито лише за два дні — 29-30 вересня. Саме цей масовий розстріл євреїв у Бабиному Яру став символом "Голокосту від куль" і нацистської політики масового знищення людей. 

Роза Тапанова була призначена директоркою заповідника за рік до повномасштабної війни. Випускниця Київського університету імені Шевченка і адвокатка, вона відстоювала позицію, що велика війна не є приводом забувати про музей. У програмі "Точка опори" на телеканалі "Дім" Роза Тапанова розповіла про свій родовід та те, як радянська влада створила всім коротку пам'ять.

"З моїм родоводом трагедія Бабиного Яру не пов'язана. В мені тече татарська і казахська кров двох знаних родів. Мій дідусь навчався в Бухаресті на мусульманського священника, знав три мови, воював у Фінляндії та Японії. Він завжди казав, що найголовніше в людині — це її духовність і усвідомлення цінності життя", — поділилась Тапанова.

Коли родина переїхала в Україну, мама Рози зустріла свого чоловіка, батьки якого пережили репресії та 15 років каторжних робіт у Сибірі. 

"Моя бабуся боялася казати людям, де вона була. Могла працювати лише кухаркою чи прибиральницею. Лише у 1996 році їм дали право зарахувати до пенсійного віку ті роки, які вони провели у засланні. Вона плакала, тому що нарешті визнали, що вона не була винною і не була ворогом. Ось, наскільки та машина руйнувала людей", — розповіла вона.

"Особливе" ставлення Роза Тапанова відчула і на собі, коли однолітки коментували її незвичне ім'я, допитувались про її національність та усіляко підкреслювали, що вона — не така, як усі.

"Я була настільки вражена, дістаючи старі фотографії і записуючи наш рід! Я пишаюсь, що схожа на них. Коли ми знаємо наш рід далі за два покоління, ми вже це не забудемо. Обмірковуючи все це, ми з командою "Бабиного Яру" зробили висновок, що радянська влада створила нам коротку пам'ять на все. Тому що ти постійно змінюєш історію і місця, де це відбувалось. Це місце злочину. Це місце пам'яті. Воно так завжди виглядало. Там було вбито стільки-то людей, а стільки-то було врятовано. А вони його постійно забудовують чи кажуть, що потрібен спортивний комплекс", — розповіла Роза Тапанова.

Роза Тапанова — генеральна директорка Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр".  Юристка, членкиня Нацыональної асоціації адвокатів України, з квітня 2021 року рішенням Кабінету міністрів призначена членом Наглядової ради "Ощадбанку". Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну формує концепцію заповідника "Бабин Яр" як пам'ять та переосмислення минулих злочинів тоталітарних режимів у паралелі з теперішньою нашою боротьбою.

Читайте також

Прямий ефір