UAnimals започаткувала премію Cruelty Free Fashion: знайомимося з вітчизняними представниками екологічної моди

Ольга Чевганюк. Скриншот: kanaldim.tv

Чи замислювалися ви колись над тим, з чого зроблений ваш одяг? Точніше, з кого? Йдеться не лише про шкіряні чи хутряні вироби, а й про інші тканини. Свої розробки екологічної моди є й в Україні. Щоб заохотити бренди до екологічної моди, зоозахисна організація UAnimals започаткувала премію Cruelty Free Fashion, якою нагороджують свідомих виробників. Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

Чи замислювалися ви колись над тим, з чого зроблений ваш одяг? Точніше, з кого? Йдеться не лише про шкіряні чи хутряні вироби, а й про інші тканини. Тільки уявіть, одна шовкова блузка — це дві з половиною тисячі життів метеликів. Для того, щоб добути цей гладкий текстиль, шовкопрядів відварюють в окропі.

Ангорські кролики — дуже милі тваринки, які страждають від виробництва ангорської шерсті. Їхній пух зістригають дуже гострими ножицями, які часто ранять звіряток, які  намагаються вирватися. Навіть виробництво ґудзиків має свою ціну, адже для матеріалу  використовують роги й дзьоби тварин.

"По-перше, все це страждання для тварин. По-друге, все це потрапляє в землю, у воду. Є безліч досліджень про регіони, які знаходяться біля промислових виробництв, які якраз займаються хутром. Є прямі докази про те, як ця промисловість впливає на землю навколо, на агросектор, на здоров'я людей, на воду. Крім того, немає ніякої потреби сьогодні в такому хутрі, адже альтернативи, які існують, тепліші, візуально такі самі, але не жорстокі", — пояснює керівниця відділу стратегічних ініціатив ГО UAnimals Ольга Чевганюк.

Першою зі штучними матеріалами почала працювати італійська модельєрка Ельза Скіапареллі. Ще у 1920-х роках для своїх колекцій вона використовувала віскозу, ацетатний шовк і люрекс. В її дизайні з'явилися зображення тварин у вигляді вишивок і декоративних ґудзиків. Хоча хутро і шкіру вона також продовжувала використовувати.

У 1930-х роках дизайнери запропонували вельвет і шеніл як альтернативу леопардовому хутру. У 1947 році Крістіан Діор здійснив справжній фурор, представивши в дебютній колекції New Look штучну декорацію леопардового принту.

Та все в моді циклічне, тож з часом хутро знову повернулося на подіуми. У 1960-х його популяризувала тодішня перша леді США Жаклін Кеннеді. Тоді було винищено близько 250 000 леопардів. Тож у 1973 році в Сполучених Штатах ухвалили закон про види, який заборонив використовувати хутро рідкісних тварин.

"Споживач серйозно впливає на моду. Бо наш вибір допомагає брендам простіше відмовлятися від живих матеріалів. По суті, ми формуємо цей ринок з двох сторін", — додає Ольга Чевганюк.

Розвиток екосвідомості в суспільстві сприяв розвитку руху cruelty-free, що перекладається як "без жорстокості". Це поняття стосується виробництва одягу, косметики та інших продуктів, які не тестуються на тваринах і не містять у своєму складі компонентів тваринного походження.

"Великі бренди відмовляються від хутра перш за все. Це такі бренди як Chanel, Gucci, Versace, Zara, H&M, інші. Це такі бренди, які задають загалом тон фешн-індустрії, тенденціям, актуальним матеріалам", — каже представниця UAnimals.

У 2020 році скандальний бренд Balenciaga разом із зоозахисною організацією випустили колекцію одягу I Love Pets з фотографіями тварин з притулків.

В осінній колекції Стели Маккартні 2020 року на подіумі ходили бутафорські корови, зебри, кролики та крокодили. Так, дизайнерка висловилася проти використання натурального хутра та шкіри. У весняно-літній колекції її бренд представив штучну шкіру кобра, виготовлену з кукурудзи та переробленої пластмаси.

"Є дуже цікаві матеріали. Є матеріал, який називається пінатекс. Він створений з ананаса. Цікаво, що це не просто інноваційний матеріал. Його виготовляють з вторинної сировини. Власне, з цих залишків ананасів, які зазвичай викидали, тепер роблять матеріали",  — каже Ольга Чевганюк.

Свої розробки є і в Україні. Цього року стартап Mycelia Tech з Івано-Франківська представив вироби з рослинної шкіри. Це стійкий біоматеріал на основі міцелію, вирощеного в їхніх лабораторіях. Щоб заохотити бренди підтримати рух cruelty-free, зоозахисна організація U-Animals навіть започаткувала премію етичної моди.

"В Україні є премія Best Fashion Awards, де нагороджують найвидатніші бренди, які зробили щось значуще у фешн-індустрії. Тобто, це про визнання. рух Cruelty Free започаткували там окрему премію, вона називається Creality Free Fashion, де ми нагороджуємо бренди, які відмовляються від тваринних матеріалів. Ми вже нагородили бренд Juice, який від початку свого створення не використовував матеріали тваринного походження. Це бренд DevoHome, який використовує конопляні матеріали, а також бренд HouseMartin, який робить етичне взуття", — пояснює Ольга Чевганюк.

UAnimals захищає права тварин з 2016 року. На початку повномасштабної війни організація зайнялася порятунком тварин із зони бойових дій. Щоб залучити кошти й привернути увагу до цієї надзвичайно важливої теми, зоозахисники відкрили крамничку з одягом та посудом, яку назвали "Анімалізм".

"Це була перша колекція, вона була присвячена червонокнижним тваринам. Наприклад, бачимо їжачка вухастого. Він і так був в Червоній книзі, а через війну він під загрозою зникнення. Ми не просто перевертаємо до цього увагу, а й заохочуємо людей думати про природу та усвідомлювати масштаби впливу на неї через війну", — резюмувала керівниця відділу стратегічних ініціатив ГО UAnimals Ольга Чевганюк.

Є колекція футболок, які присвячені домашнім тваринам військовополонених, які обороняли "Азовсталь". Є й колекція "Краще пізно, ніж ніколи". На ній зображені свійські тварини, які також потребують захисту від жорстокого поводження. Ці речі якісні та стильні, людина могла легко їх інтегрувати в гардероб і при цьому врятувати життя. Адже всі кошти, зібрані з продажу колекцій, U-Animals спрямовує на евакуацію, харчування та лікування тварин.

Читайте також: В Україні з'являться електронні ветпаспорти для домашніх тварин

Прямий ефір