Поява Мангеттенського проєкту та рішення про автокефалію Православної церкви України — 11 жовтня в історії

Зустрічаємо п'ятницю, 11 жовтня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

11 жовтня 1887 року запатентували електричну машину для підрахування голосів на виборах. Її винайшов американець Томас Едісон. Це був його перший й один з найкращих приладів. Свій апарат Едісон запропонував Конгресу США. Щоправда, американські парламентарі назвали винахід непотрібним. Адже не були зацікавлені у швидкому підрахуванні голосів. Лише згодом цей пристрій гідно оцінили. Зараз без автоматичного підрахунку не відбуваються жодні вибори.

Цього дня 1939 року тодішній президент Сполучених Штатів Америки Франклін Рузвельт отримав лист, який став поштовхом до створення атомної бомби. У ньому фізик Альберт Ейнштейн та інші вчені повідомили про небезпеку створення у Німеччині зброї масового ураження. Так у США й з'явився Мангеттенський проєкт — робота над найбільш руйнівним винаходом в історії людства під керівництвом Роберта Оппенгеймера, Тривало 28 місяців. Вже 1945 року Америка вперше у світі випробувала ядерну зброю, а того самого року підірвала два ядерні боєприпаси над японськими містами Хіросіма та Нагасакі. Це було першим і наразі єдиним в історії людства бойовим застосуванням зброї масового ураження.

Цього дня день народження святкує солістка українського гурту The Hardkiss Юлія Саніна. Вона з'явилась на світ у Києві в сім'ї музикантів і вже в три роки дебютувала на сцені у супроводі ансамблю. Крім музики, пробувала себе у журналістиці. Так під час одного інтерв'ю Юлія познайомилась із продюсером Валерієм Бебком, її майбутнім чоловіком. Разом подружжя й створило рок-гурт The Hard Kiss.

Шість років минуло відтоді, як синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати автокефалію Православній церкві України. Це була історична подія, адже відновленню давнього зв'язку нашої країни зі світовим православ'ям передував важкий шлях. Церковний указ, який надає фактичну незалежність автокефалію, підписав Варфоломій I 5 січня 2019-го. Вже наступного дня томос вручили настоятелю Православної церкви України Митрополиту Епіфанію. З видачею документа про автокефалію завершився процес створення помісної православної церкви в Україні.

Рік тому Росія атакувала ракетами Нікополь у Дніпропетровській області. Окупанти застосували дрони-камікадзе та важку артилерію і знищили гімназію, десятки приватних будинків, господарські споруди. Внаслідок атаки загинуло чотири мирні людини. Удар по Нікополю став черговим воєнним злочином Росії.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір