Маріупольський клуб веслування на ялах тренує ветеранів

Веслування на ялах. Скриншот: kanaldim.tv

Професійні спортсмени з найбільшого в Україні клубу веслування на ялах, який базувався у Маріуполі, створили унікальний проєкт реабілітації для військових. З початком повномасштабного вторгнення учасники втратили свій клуб і всі свої яли, але змогли відновити свою діяльність у трьох українських містах: Дніпрі, Києві та Одесі. Подробиці дізнавайтеся у сюжеті "Ранку Вдома". 

Втомлені, але щасливі виходять на берег ветерани після тренування на ялах — унікальних шестимісних човнах. Реабілітаційний проєкт для оборонців створили професійні спортсмени з найбільшого в Україні клубу, який базувався у Маріуполі. 

"Веслування на ялах започаткували ще при Радянському Союзі. В Маріуполі воно розвивалося послідовно. Була перерва, а потім веслування на ялах відновили. Створили федерацію. В Маріуполі цей вид спорту був мегапопулярним", — пояснює керівник київського клубу керування на ялах Yal Rowing Сергій Макаров. 

Коли Росія розпочала повномасштабну війну, спортсмени втратили свій клуб і усі свої яли, на яких виходили в море, тренувалися і проводили регати. Велика маріупольська команда розділилася і почала розвивати спорт по Україні. Це було дуже важко, але з часом вдалося відкрити три клуби в Дніпрі, Одесі та Києві. Тепер спортсмени навчають новачків, тренуються самі та проводять чемпіонати. 

"Вся наша база, яка налічувала багато ялів, великий комплекс, вона залишилася у Маріуполі. Послідовно її почали відновлювати спочатку у Дніпрі, а з 2023 року — у Києві. З літа цього року почалася робота в Одесі. Там дуже швидко все розвивається", — додає Сергій Макаров. 

Також долучають до спорту ветеранів, які тренуються з величезним завзяттям. Для оборонців, які втратили нижні кінцівки, розробили спеціальні адаптивні крісла. 

"Це просто зафіксоване сидіння з таким ременем, який фіксує спинку. Будь-який спортсмен або охочий може скористатися можливістю повеслувати з нами разом в ялі", — розповідає керівник клубу.

Тренування в клубах проходять щодня, тому займатися хлопці можуть в будь-який зручний час. Часто волонтери збирають команди з ветеранів, які проходять реабілітацію, і привозять їх на тренування. В Дніпрі та Одесі така практика наразі більше розвинена, ніж в Києві. Втім, столичний клуб намагається усіляко підтримувати розвиток ветеранського спорту. Зокрема запрошують виходити на воду ветеранів зі спортивно-реабілітаційного центру "Титанові".

Ветерани проходять інструктаж, а потім виходять на воду. За кілька хвилин хлопці відходять від берега, там починається  злагоджена робота команди. Вони жартують, сміються та стрибають з човна у воду. Година тренування пролітає як одна мить. 

23-річний житомирянин Олександр Толоченко втратив на війні ноги, пережив 24 операції, але не втратив жаги до життя. Він заряджає усіх навколо позитивом і обожнює активний відпочинок. Хлопець відвідує усі спортивно-реабілітаційні активності, які організовують волонтери. 

"Своя баскетбольна команда, їжджу на змагання з хлопцями. Плавання було раніше. Влітку ми їздимо на яли, на каяки. Яли відрізняються тим, що це командна робота. Мені все, що пов'язане з командною роботою, дуже зацікавлює мене. Мотивує те, що ми разом з хлопцями стараємось виконувати все. Я до цього веслував на тренажері, а коли спробував на ялах, то зрозумів, що це мені більш до вподоби", — зізнається ветеран Олександр Толоченко.

Захопило веслування на ялах й одесита Анатолія Бондара. Чоловік вступив до лав територіальної оборони на початку повномасштабної війни разом з батьком та другом. Тоді йому було 19 років. Пізніше вступив до лав Збройних сил, був водієм, а згодом штурмовиком. Виконуючи бойові завдання на Запорізькому напрямку, чоловік дивом залишився живим, але втратив ногу. Анатолій пережив 10 операцій і потрапив на протезування до "Титанових". Тут він знайшов нових друзів і теж полюбив командні види спорту. 

"В'ячеслав зібрав нас всіх в одному місці, щоб надати другий шанс. Він хоче, щоб ми почувалися потрібними. Ми пробуємо себе в чомусь новому, не дивлячися на проблеми, які зараз у нас виникають", — додає ветеран Анатолій Бондар.

Ветерану із Запоріжжя Артему Дудченку настільки сподобався цей вид спорту, що він почав самостійно приїжджати на тренування, а одного разу навіть запросив родину. 

"На ялах дуже класно. По-перше, свіже повітря, гарний пейзаж, спілкування з людьми. По-друге, це фізичне навантаження. Мені не хочеться їхати в лікарню, а хочеться бути тут. Вечір на ялах провести дуже класно. Так само приїжджала дочка до мене, і ми ввечері виходили на воду на ялах, і було дуже круто", — резюмував ветеран Артем Дудченко.

Федерація та маріупольські спортсмени планують відкривати нові клуби, розвивати цей спорт серед українців, проводити реабілітаційні тренування та залучати військових і ветеранів до участі у змаганнях.

Читайте також: Програма з вітрильного яхтингу для ветеранок та дружин захисників — безплатна реабілітація у Києві

Прямий ефір