Добова норма, тривожність, шкода для вагітних та дітей: медики відповіли на 5 запитань про вживання кави

Кава. Фото: unsplash.com

Кава — один із найпопулярніших напоїв у світі, але думки про її користь чи шкоду різняться. Одні вважають, що вона подовжує життя, інші ж переконані, що кава шкодить здоров'ю. Дослідження про вплив кави можуть мати різні результати через відмінності в методології та підходах. Команда платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" та пресслужба Міністерства охорони здоров'я України відповіли на поширені питання про напій, передає "Дім".

Американська асоціація серця зазначає, що 4-5 чашок кави на день є безпечними для здорових дорослих.  За інформацією Mayo Clinic, для здорових дорослих людей відносно нешкідливим вважається 400 міліграмів кофеїну на день. Для прикладу, одна чашка еспресо (30 мл) містить біля 63 мг кофеїну. Проте варто пам'ятати, що кофеїн присутній не лише в каві, а й у чаї, енергетичних напоях, шоколаді та деяких газованих напоях.

Кому потрібно обмежити себе в каві?

Деякі люди чутливіші до дії кофеїну, ніж інші. Варто зменшити кількість кави на день, якщо ви помітили в себе такі ознаки:

  • підвищення тривожності;
  • проблеми зі сном;
  • тремор м'язів.

Чи можна вживати каву вагітним?

За даними Американського коледжу акушерства та гінекології, помірне споживання кави (до 200 мг кофеїну на день) не нашкодить ані матері, ані дитині.

В індивідуальних випадках вагітним та жінкам на грудному вигодовуванні можуть дати інші рекомендації. Адже кава може призводити до посилення нудоти, головного болю та зневоднення організму.

Чому іноді від кави хочеться спати?

На це може впливати багато факторів:

  • загальний дефіцит сну — та доза кави, яку ви п'єте, вже не допомагає;
  • зневоднення через велику кількість кави;
  • індивідуальна реакція (часто генетично обумовлена);
  • зміна в рівні цукру в крові — кава натщесерце може провокувати інсулінову резистентність і загалом порушення обміну глюкози в організмі.

Чи безпечна кава без кофеїну?

Процес декофеїнізації видаляє до 97% кофеїну з кавових зерен. Одна чашка такої кави містить лише близько до 2 мг кофеїну. Проте, якщо ви маєте підвищену чутливість до кофеїну, навіть така мінімальна кількість може спричинити небажані симптоми.

Чи можна дітям пити каву?

Американська академія педіатрії радить уникати кофеїну в дитячому раціоні. Існують і такі рекомендації: не більше половини чашки кави (45 мг) для дітей віком 4-6 років.

Організм дітей лише формується, і передбачати реакцію на кофеїн дуже складно. Медики радять зважати на рекомендацію, що не існує визначеної безпечної дози кофеїну для дітей до 12 років.

Читайте також:

Прямий ефір