Як розпізнати суїцидальну поведінку та врятувати близьких — роз'яснення психологині

Анна Хаєцька. Скриншот: kanaldim.tv

Третій рік у нашій країні триває повномасштабна війна. Вона торкнулась кожного українця. У важких умовах, після драматичних подій людина може навіть захотіти вкоротити собі віку. Як розпізнати згубний намір у близьких? Відповідь на це запитання у "Ранку Вдома" дала психологиня, засновниця платформи психологічної допомоги "Її підтримка" Анна Хаєцька.

Ведучі — Ірина Хоменко та Денис Мінін.

— Тема непроста, особливо враховуючи ранковий час, в який ми з вами зустрічаємось. Втім, вона дуже важлива. Кожен переживає стрес по-своєму. Не хочеться втратити контакт з людиною, аби не сталося найгіршого. Скажіть, будь ласка, що свідчить про те, що людина на межі?

— Насправді, не завжди можна побачити те, що людина хоче скоїти самогубство, але деякі ознаки є. Наприклад, якщо людина була відкрита, екстравертна, любила спілкуватися, але починає закриватися вдома, не хоче виходити. Ще один показник — людина перестає за собою доглядати, наприклад, митися.

— Чи не свідчить це про депресивний стан?

— Так, але ж депресивні стани — це стани, які дуже часто підштовхують людину до самогубства. Тож треба бути уважним, якщо людина раптом кардинально змінюється. Наприклад, людина була така закрита, любила посидіти вдома, почитати, аж раптом вона починає влаштовувати гучні вечірки.

Це свідчить про те, що людина десь собі вже поставила ось цю галочку: "Я закінчую це життя". Дуже часто ми чуємо від рідних та друзів людей, які наклали на себе руки, про те, що небіжчик не був  схожим на людину, яка може скоїти самогубство. Бо людина занадто раділа життю. Втім у тої людини в голові було все навпаки. Людина вже попрощалася з якимись обставинами складними та думала про самогубство.

— Які стани чи обставини можуть спонукати людей до думок про самогубство?

— Як правило, людина опиняється в якихось таких непереборних для себе обставинах. Це те, що ми називаємо глухий кут. Наприклад, людина хворіє невиліковно. Терпить величезний біль при цьому. Вона не бачить сенсу доживати це життя, якщо вона знає, що її не вилікують. Або ж фінансові проблеми трапляються. Наприклад, людина взяла в борг та не може віддати цей борг. Або якісь погрози отримувати.

Також депресія. Насправді десь за статистикою 10-15% людей, які страждають на депресію, закінчують життя самогубством. Тож, якщо ви бачите, що ваші рідні, близькі чи друзі інакше себе поводять, в них зникає бажання жити, вони закриваються від світу, то треба з ними говорити. Треба все-таки спробувати відвести їх до психіатра. Сходити з ним, почекати під кабінетом, пояснити, що їм потрібне медикаментозне лікування.

Треба розуміти, що перед походом до лікаря людині може допомогти розмова. Тому що людина, яка думає про самогубство, вона відчуває себе непотрібною. Якщо спробувати повернути оце відчуття своєї потрібності, то можна людину розвернути до цього смаку життя, повернути їй радість життя.

— Чи є фрази, яких слід уникати під час такого спілкування?

— Важливо не знецінювати. Бо людина, яка планує скоїти самогубство, зважується на серйозний крок. Для декого це така точка, де вона може управляти своїм життям. Єдина така точка. Коли ми починаємо знецінювати це рішення, це може викликати супротив. Тобто поглибити бажання накласти на себе руки.

Важливо запропонувати розмову цій людині. Сказати: "Я хочу вислухати, що з тобою відбувається!". Або: "Мені важливо, що з тобою відбувається. Я хотів би допомогти тобі. Можливо, ми разом подолаємо цей виклик".

— Чи є дієві методи психологічної підтримки, які допоможуть вберегти від суїциду?

— Єдиний шлях — усвідомлення. Якщо людина сама усвідомить проблему та звернеться за допомогою. Звісно треба зважати на причини такого стану. Якщо це депресивний стан, то тут без психолога буде дуже складно. На жаль, люди не завжди звертаються до психологів та до  психотерапевтів. Вони не вірять фахівцям, або бояться визнавати проблему. Є така стигма, що в тебе вже не все в порядку, якщо ти йдеш до психіатра. Але насправді це нормально, особливо в тих умовах, в яких ми зараз живемо.

Звертатися до лікарів — це нормально. Будь-який метод може допомогти, насправді. Тому що психолог розуміє, як побудувати розмову з цією людиною, щоб його повернути в інший бік.

— Як батькам зрозуміти, що дитина близька до самогубства? Чи є маркери, на які варто звертати увагу?

— Раніше були групи у соцмережах, через які підлітків підштовхували до суїциду. Такі групи досі є, тож батькам варто бути уважними. Адже психіка дитини підпадає під впливи. Підлітки прислухаються до думки інших людей, бо у них лабільна психіка. Саме тому вони час від часу потрапляють в такі групи.

Втім, не всі підлітки потрапляють в такі групи. Здебільшого це підлітки, в яких розірване спілкування з батьками. Тобто, якщо батьки їх не чують, не спілкуються, відштовхують. Дуже часто я чую, що підлітки не могли висловити свої емоції батькам, тому що батьки просто нехтували цим, їм було байдуже, що відчуває їхня дитина. Тобто між батьками та дітьми не було нормального контакту.

Потрібно придивлятися до дитини. Уважним треба бути тоді, коли дитина завдає собі шкоди — видирає собі волосся, або дряпає шкіру, наприклад. Це може свідчити про те, що дитині дуже сильно не вистачає контакту з батьками. Дітям потрібна ваша увага. Потрібно говорити з ними, просто говорити зі своїми дітьми, не відштовхувати їх, не відмахуватися від них, а вислухати, десь піти погуляти, провести з ними час. Тому що підлітку це дуже важливо. Батьки є важливими об'єктами в їхньому житті.

— Які ресурси або організації, на вашу думку, є найбільш корисними для людей, які переживають відверто непростий період?

— Сьогодні дуже багато організацій, які допомагають справитися з психологічними проблемами. Дуже багато волонтерських організацій, які допомагають безплатно.

Якщо говорити, наприклад, про військових, то це організація RECOVERY, яка допомагає людям з пораненнями. Вони можуть звернутися туди по психологічний супровід. Це допомагає адаптуватися.

Якщо говорити про підлітків, то це Teenergizer, де вони теж можуть звернутися туди. Їм допоможуть. Якщо говорити про ЛГБТ і жінок, то це платформа "Її підтримка", де теж надають безплатні сесії  з психологами.

Читайте також: Як правильно піклуватися про себе, аби бути в ресурсі — поради психолога

Прямий ефір