Велика пожежа у Чикаго, поява перманентної завивки та спецоперація ЗСУ в Абхазії — 8 жовтня в історії

Зустрічаємо вівторок, 8 жовтня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

8 жовтня 1632 року відбулась Корсунська Рада. Зустрічі передувало загострення відносин козаків з Урядом Речі Посполитої. Тоді 2 000 учасників Корсунської Ради вирішили продовжити боротьбу за відстоювання в Україні православ'я. Саме тоді козаки вперше також заявили про свої права на територію Лівобережжя.

153 роки минуло від моменту великої пожежі у Чикаго. Цього дня, 1871 року, орієнтовно о 21:00 вогонь охопив невеликий сарай на Дековин-стріт, перекинувся на інші дерев'яні будівлі й поширився містом. Пожежа вирувала три дні. Велика частина Чикаго була знищена, понад сто тисяч містян залишилися без даху над головою, а сотні людей загинули. Причини займання так і не встановили. Після пожежі місто фактично відбудували з нуля, однак цього разу з каменю.

"Виходячи на арену, я молився за Україну, тому перемагав", — казав силач Іван Піддубний. 8 жовтня 1871 року народився легендарний українець Іван Піддубний. Професійну кар'єру борця він розпочав у 27. До цього працював по 16 годин на добу вантажником в Одеському, а потім і Севастопольському портах. За свою спортивну кар'єру, Велетень Піддубний, зріст якого був 1,84 м, виступав у 14 країнах світу та перемагав найсильніших суперників. Він залишався непереможним борцем 25 років поспіль.

8 жовтня 1906 року в Лондоні відбувся сенсаційний показ нової зачіски — перманентної хімічної завивки. Зробив її німецький перукар Карл Неслер за допомогою авторського винаходу, над яким працював не один рік. Зовні електричний апарат нагадував восьминога, Ідея зробити з прямого волосся кучері прийшла до Неслера у горах Шварцвальда. Там він побачив, що травичка та ворсинки рослин змінюють форму залежно від вологості повітря. Першими учасницями експерименту стали сестри винахідника, а потім і дружина. Головною особливістю було те, що красиво викладені локони дуже довго отримали форму, майже 12 місяців. Майстер витрачав на хімічну завивку від 6 до 8 годин. Жінкам це подобалось.

8 жовтня 1993 року Україна розпочала спецоперацію з евакуації грузинських біженців в Абхазії. Попри обстріли абхазько-російських військ, ЗСУ здійснили 291 виліт та врятували майже 8 000 людей, котрі тікали від війни та етнічних чисток. Це була одна з перших гуманітарних місій, яку здійснили українські військові за часів Незалежності.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір