Початок книгодрукування в Європі, заснування AFP та мітинг за вільну Україну — 30 вересня в історії 

Зустрічаємо понеділок, 30 вересня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

30 вересня 1452 року у німецькому Майнці видали, як вважається, першу друковану книжку. Це була Біблія, що складалася з двох томів загальною кількістю сторінок 282. Власним коштом її надрукував німецький винахідник Йоганн Гутенберг. Над створенням видання працювало 20 людей. Його унікальність полягає в тому, що кольорові великі літери й малюнки були зроблені вручну. Загалом надрукували орієнтовно 180 примірників, 49 з яких вціліли та зберігаються у провідних музеях і бібліотеках світу, а також у приватних колекціях. Саме з Біблії Гутенберга розпочалось книгодрукування в Європі. ЮНЕСКО внесло її до Реєстру пам'яті світу. 

30 вересня 1944 року в Парижі була заснована інформаційна агенція France Press, одна з найстаріших і найбільших у світі. Її місія — постачання швидкої, неупередженої й, що важливо, перевіреної інформації шістьма мовами. AFP — це абревіатура агенції. У своєму штабі налічує 2600 співробітників, 100 національностей.

30 вересня день народження одного з найвідоміших українських композиторів Валентина Сильвестрова. Він автор таких творів, як "Тріада", "Спектри", "Елегія". Роботи Сильвестрова звучать у фільмах видатних режисерів, зокрема Кіри Муратової та Франсуа Озона. Талант маестро неодноразово відзначався престижними міжнародними й національними нагородами, серед яких і премія "Гаудеамус". 

Цього дня, 34 роки тому, у Києві відбувся масовий мітинг. Близько 300 000 людей з синьо-жовтими прапорами в руках та плакатами "За вільну Україну" протестували проти нового союзного договору з Росією та вимагали незалежності від СРСР. Акцію, яка ознаменувала початок змін в країні, підтримали також в Коростені, Івано-Франківську, Донецьку та інших містах України. 

30 вересня 2015 року розпочалася відкрита інтервенція збройних сил Росії в Сирію. Метою військової операції, до якої була залучена авіація і наземні сили, була так звана боротьба з тероризмом. Проте насправді Путін прагнув зберегти режим свого союзника Башара Асада, російські стратегічні об'єкти на території Сирії та зміцнити свій вплив у регіоні. Крім цього, Путін намагався відвернути увагу світових лідерів від проблеми українського Донбасу та використати сирійський фактор для прориву міжнародної ізоляції після анексії Криму. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір