Втратив око, слух та три кінцівки — історія військового з позивним "Беркут"

Захар Бірюков. Скриншот: kanaldim.tv

"У сучасному світі немає такого, що ти втратив усе. Так, ти втратив те, що було до цього. Натомість можеш узяти щось нове". Це слова ветерана Збройних сил України Захара Бірюкова — героя проєкту "Скульптурні". Після часткової втрати зору та слуху, ампутації обох рук та ноги, ветеран почав нове життя. Він займається рафтингом, риболовлею та вчиться писати картини. Його історію дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

41 стрибок з парашутом, понад 100 годин під водою, штурм з повітря кораблів різних типів, запливи, забіги —  усе це про справжнього українського супергероя Захара Бірюкова з позивним "Беркут". Колись спецпризначенець, а нині ветеран ЗСУ, попри численні ампутації продовжує вести активний спосіб життя. 

"Коли у кінці 2014 року оголосили четверту хвилю мобілізації, я вирішив, що піду захищати країну", — пригадує ветеран Захар Бірюков. 

Захар одразу вирішив, що хоче стати спецпризначенцем. Так потрапив у 73-й морський центр спеціальних операцій, в якому прослужив до 2021 року. 

"Наші три основні теми — це розвідка, диверсія, корегування вогню. Були нальоти, але вже з часом", —  провадить ветеран ЗСУ.

Захар встиг пожити цивільним життям лише пів року. Вже 24 лютого 2022 року йому знову довелося збиратися на фронт. Захар відразу ж поїхав на Запорізький напрямок. Усе, що відбувалося далі, під грифом таємно. 

Влітку 2022 року доля зіграла з військовим злий жарт. Бірюков займався налаштуванням вибухівки для безпілотника, коли неподалік прилетіла ворожа міна. Через ударну хвилю на пристрої зреагував тактильний сенсор й боєприпас розірвався в руках військового. 

"Руки відлетіли одразу. Більше нічого не бачив. На фотографії було тільки лице. Мене деякі знайомі так і впізнавали. Ніхто не давав мені шансів на життя. Дехто вже мене поховав, але не все так просто", — каже Захар Бірюков. 

500 грамів тротилу — це як п'ять гранат одночасно, пригадує ветеран. В результаті вибуху захиснику пошматувало обличчя. Він втратив око й частково слух. Окрім ампутації двох рук, медикам довелося ампутувати  ще й праву ногу. Два тижні в лікарні боєць провів у галюцинаціях. Коли Захар прийшов до тями, йому здалося, що минуло вже пів року. 

"Я розумів, що я поранений, що в мене є ампутація. За два тижні прожив пів року. Все через те, що в мене не було психологічної реабілітації", — зізнається "Беркут".

Хоч звикати до протезів важко, Захар плідно тренується. У всьому чоловіка підтримує дружина і двоє синів. Попри те, що реабілітація, операції та документи забирають багато часу, ветеран встигає активно відпочивати канатні дороги, рафтинг, риболовля. Також Захар навчився малювати. Експериментував з фарбами під час арттерапії та вирішив розвивати ці вміння. 

"Раніше я міг намалювати тільки квадрат під лінійку, тому що руки не з того місця росли. Коли втратив руки почав малювати. Абстракцію люблю. Пейзажну абстракцію. Це для мене розрядка. Я малюю те, що в мене на душі", — резюмував ветеран. 

Захар Бірюков став героєм фотопроєкту "Скульптурні", в якому відверто показав своє тіло зранене війною. На думку ветерана, такий проєкт дає людям можливість побачити поранених військових з травмами різної тяжкості. Побачити, що вони хочуть жити, хочуть бути красивими.

Читайте також: Три інсульти, чотири контузії та уламки в руці — історія ветерана, який танцює

Прямий ефір