У Мінсоцполітики пояснили причину зменшення видатків на соцвиплати у 2025 році

Ілюстрація: armyinform.com.ua

У державному бюджеті на 2025 рік зменшили видатки на соціальну сферу — 419,2 млрд грн, що майже на 50 млрд грн менше, ніж у бюджеті 2024 року. Таке рішення обумовлене непростою фінансовою ситуацією й обмеженістю фінансового ресурсу, який на "соціалку" надають міжнародні партнери, повідомляє "Дім" з посиланням на Укрінформ.

"На наступний рік (2025-й, — ред.) поки що у нас закладено зменшення видатків на соціальні виплати. І це зумовлено тим, що фінансова ситуація і фінансовий ресурс на наступний рік буде ще більш обмеженим, ніж у поточному році", — повідомила перша заступниця міністра соціальної політики України Дарія Марчак під час брифінгу у "Медіацентрі Україна".

Майже 100% соціального бюджету в Україні, в тому числі значна частина пенсійних виплат, наразі фінансується міжнародними партнерами. Здебільшого не грантові кошти, а кредитні, що означає — фактично Україна це фінансує в борг.

"Обсяг цієї підтримки обмежений. Ми розуміємо, що зможемо профінансувати потреби в соціальних допомогах, видатки на протезування, на соціальні послуги. Але для того щоб ми допомогли всім, кому це найбільше потрібно, ми будемо працювати над ще більшою адресністю, бо це єдина запорука того, що грошей в наступному бюджеті вистачить на соціальні виплати", — додала заступниця міністра.

Мінсоцполітики проводитиме ретельну перевірку фінансового та майнового стану громадян при наданні їм і соціальних виплат, і соціальних послуг. Щодо пенсій у 2025 році, то, за словами Марчак, "дискусія ще триває".

"Ключове, що потрібно знати нашим громадянам, це те, що соціальна допомога і виплата пенсій будуть здійснюватися. Держава не відступить від своїх зобов'язань. Ми всі розуміємо, що підтримка найбільш вразливих категорій громадян і пенсіонерів, які не мають інших джерел доходів, є обов'язком і відповідальністю держави. Але бюджет наступного року буде очевидно складним", — зазначила вона.

Читайте також:

Прямий ефір