"Тревел нашого часу" на Херсонщині: Денис Христов відвідав Посад-Покровське, Чорнобаївку та Херсон

Херсон щодня під вогнем. Російські обстріли не дають спокою ні вдень, ні вночі. Життя тут — це безперервна боротьба за виживання, де кожен новий день може стати останнім. Наслідки окупації та щоденних атак видно на кожному кроці.

У новому епізоді проєкту "Тревел нашого часу" телеканалу "Дім" ведучий і волонтер Денис Христов вирушив на Херсонщину, аби передати українським захисникам новітній РЕБ для посилення оборони. Дорогою він відвідав села Посад-Покровське та Чорнобаївка, а військові йому показали, як сьогодні живе Херсон.

Посад-Покровське та Чорнобаївка

Денис Христов виїхав з Миколаєва, і вже за 30 хвилин був на кордоні двох областей — Миколаївської та Херсонської. Раніше тут діяв придорожній риночок, з якого для багатьох починалася мандрівка на південь. Сьогодні він виглядає так:

Але буквально за 500 метрів з'явився новий придорожній риночок, де можна придбати смачні південні овочі та фрукти.

Денис Христов доїхав до села Посад-Покровське, яке два роки тому знаходилось фактично на лінії фронту. На жаль, це і досі видно неозброєним оком. Дуже багато зруйнованих будинків. Використані снаряди, які вже встигли поржавіти, валяються просто перед воротами місцевих. У період активних бойових дій із села виїхали практично всі жителі, залишалося близько 20 осіб.

Далі за Посад-Покровським вже починаються міста і села, які були в окупації. А найвідоміше з них — легендарна Чорнобаївка.

"Чорнобаївка — це остання зупинка перед Херсоном, також вона є останньою в житті багатьох російських військових. Вона знаходиться буквально на в'їзді в Херсон. Росіяни злопам'ятні, тому Чорнобаївку вони й досі обстрілюють", — зазначив Денис Христов.

Денис Христов

Місто-герой Херсон

Херсон зараз стоїть буквально на лінії вогню, бо позиції росіян — вже за декілька кілометрів, з іншого боку Дніпра. По місту постійно прилітають КАБи (керовані авіабомби), б'є артилерія, а FPV-дрони просто ганяються за мешканцями. Більш безпечні райони міста — ті, що далі від річки.

Херсон — місто невелике. З одного району в інший на машині можна доїхати за 5-10 хвилин. Але наслідки прильотів тут видно буквально кожні 20-30 секунд.

Біля входу в парк "Херсонська фортеця" раніше працювало кафе "Літо", одне з улюблених місць відпочинку херсонців і гостей міста. У липні цього року росармія цілеспрямовано обстріляла це місце.

Кафе раніше
Кафе раніше
Кафе раніше
Кафе тепер

А Херсонський залізничний вокзал наразі виглядає так:

Попри небезпеку, херсонці повертаються в місто. Це особливо помітно зі збільшення кількості цивільного автотранспорту. Вранці на дорогах уже утворюються навіть затори.

"Є куточок одного району, який майже місяць був кожен день під обстрілом. То дрони, то КАБи прилітали. При тому, що в цьому районі військових майже немає. Тут є риночок бідолашний, його три або чотири рази русня обстрілювала — з ранку, в обід… Наразі на ринку вже заколотили наслідки обстрілів. На протилежній стороні недалеко — транспортна зупинка, люди стояли. Кілька днів тому на неї був скид", — розповів військовий, який супроводжував знімальну групу "Дому".

Скільки ж всього пережив Херсон — вторгнення, окупація, затоплення... І не дають росіяни йому нормально жити й далі. Але місто тримається. Тримаються люди. Де ніде намагається працювати бізнес.

Щодо історії Херсона. На цих землях кілька тисячоліть тому стояло місто Олеша — головний морський порт Київської Русі. Потім тут були прикордонні землі між територіями козаків та татар і османів.

Дата офіційного заснування Херсону — 1778 рік. Однак не всі місцеві краєзнавці з нею погоджуються, бо ще за декілька десятиліть до того тут було місто під назвою Переліс, яке належало до війська Запорізького. А коли Російська імперія на чолі з Катериною II завоювала ці землі, то назвала місто Херсоном.

До речі, московіти вважали, що землі сучасного Херсону належали османам, але так не вважало навіть саме Кримське ханство. Бо це було в усіх сенсах місто українське. А загарбала ці землі Російська імперія після того, як підступно зрадила козаків у 1775 році.

"Що тут сказати: століття змінюються, а русня — ні", — підсумував Денис Христов.

Наприкінці подорожі Денис Христов передав військовим систему РЕБ (радіоелектронної боротьби), яка буде допомагати їм в роботі — наближати перемогу і звільнення всієї Херсонщини.

Цей випуск програми "Тревел нашого часу" Денис Христов знімав на початку серпня. На жаль, невдовзі після цього під час виконання бойового завдання загинув військовослужбовець Сергій, який супроводжував знімальну групу. Ми висловлюємо щирі співчуття родині та побратимам Сергія. А цей випуск телеканал "Дім" присвячує пам'яті героя, який боронив своє рідне місто.

Попередні випуски проєкту "Тревел нашого часу":

Прямий ефір