Рецесія у США: інвесторка порадила українцям інструменти, які дозволять пережити кризу

Юлія Баткалова. Скриншот: kanaldim.tv

Чи можлива рецесія у США? Що це за процес та як він вплине на Україну? Чи можуть українці захистити свої гроші під час економічної кризи? Як саме це зробити, дізнавайтеся у "Ранку Вдома" від інвесторки, фінансової експертки Юлії Баткалової.

Ведучі — Ірина Хоменко та Денис Мінін.

— Чому ми розпочинаємо новий сезон з цієї теми, з теми рецесії в США? Що треба про це знати?

— Будь-яка економіка будь-якої країни має цикли, циклічність. Цикли ці повторюються. Рецесія — це спад. Це коли економічна активність спадає. В результаті можуть бути масові звільнення, менше виробництва товарів. Це сповільнення економічної активності. Зараз весь світ хвилюється щодо можливої рецесії в США, бо там найпотужніша світова економіка. Якщо щось відбувається з економікою США, ми й тут в Україні, підпадемо під цей вплив.

Якщо не говорити про 2020 рік, коли під час пандемії була точкова рецесія, то востаннє глобальна рецесія в США була у 2008 році. Це була майже світова криза. Тобто, розпочинається все з США, а потім переходить на інші країни. Ось чому ми розпочинаємо сьогодні з цієї теми, тому що ми повинні до неї підготуватись заздалегідь.

— Чому для України так важливо, чи буде рецесія в США?

— Наша національна валюта України — гривня. Втім вартість більшості товарів та послуг прив'язана до долара США. Наприклад, ми купуємо квартиру. Рахунок виставляють у доларах США. Ми купуємо, потім конвертуємо це в гривню. В договорі вже буде гривня й розраховуємося ми згідно з чинним законодавством тільки в національній валюті.

По-друге, якщо в економіці США буде рецесія, тобто спад, то великі заводи будуть сповільнювати виробництво своїх товарів. Це означає, що цих товарів не буде вистачати на експорт. Тобто Україна отримуватиме менше товарів, якими ми звикли користуватись. Вартість цих товарів зросте, бо залишиться попит. Тобто, у нас буде збільшуватись вартість і на ті товари, які ми отримуємо з-за кордону, і на внутрішні товари, тому що ми розуміємо, що таке попит. Попит є, ціна збільшується.

Ба більше, багато українців працюють на закордонні компанії, які знаходяться в Америці. Тобто якщо у США почнеться рецесія, це спричинить скорочення. Якщо компанії будуть скорочувати свій штат, то українці також дуже сильно це відчують.

— Якщо українці, які зараз в Україні, хочуть захистити власні кошти, що їм робити?

— Відповім як інвестор. Я не інвестую, не вкладаю гроші в банківські депозити саме у доларах США. Бо на жаль, депозити в доларах США не дають нам хорошу відсоткову дохідність. Нам все ж таки хотілося б не тільки зберегти гроші проти інфляції, а ще й примножити капітал. Гроші повинні працювати на нас. Тому пропоную два варіанти.

Перше — це інвестиції. Цікаві інвестиції — це фондовий ринок Америки, але треба мати чіткий план. Під час рецесії ми можемо інвестувати та заробити там більші кошти. Бо коли буде рецесія — спад економіки, всі активи можуть "просісти" на 20-50%. Залежно від того, що це за криза — політична, геополітична, економічна.

Зараз українцям не варто зберігати готівку у національній валюті. Гривня знецінюється досить швидко. Тож, якщо ми відкладаємо гроші, то переводимо їх у валюту. Краще, на мій погляд, переводити саме в долари США, тому що потім я можу ці долари США інвестувати в закордонні активи. Це все відбувається згідно з чинним законодавством України, є абсолютно легальні способи виводу грошей, є відповідні обмеження, бо в Україні зараз війна, але ця схема працює.

Ми можемо відкладати гроші в готівці, на брокерському рахунку, і якщо раптом буде ось ця рецесія, то в той момент ми просто купуємо активи на фондовому ринку. Їх можна купити дешевше. Коли завершиться рецесія, то ми на цьому зможемо заробити. Як правило, на будь-яких кризах люди заробляють. Просто потрібно розуміти, як.

Другий варіант більш стабільний. Це купівля американських облігацій. Державні американські облігації — це найкращий, найбільш стабільний, інвестиційний інструмент взагалі у світі.

— Чи є ще варіанти, які допоможуть українцям примножити капітал під час рецесії в США?

— Ми зберігаємо готівку, обов'язково біля себе, у валюті. Не під матрацом, а, наприклад, у банківській комірці. Це все ж таки більш захищена готівка. На неї не нараховуються відсотки, ми просто її тримаємо в банківській установі.

Також ми можемо поповнювати власну валютну картку або власний поточний рахунок у закордонного брокера. Можна обрати такого брокера, який нараховує відсотки на залишок. При цьому ми можемо поки не купувати цінні папери. Ми можемо переказати валюту на власний рахунок та отримувати в середньому 5% річних на залишок. Це вже наша стабільність.

Бо коли ти виїздиш за кордон, то не можеш вивезти з собою багато готівки. Можна вивезти не більше 10 000 доларів. Якщо на закордонному рахунку більша сума, ми в будь-який момент у будь-якій країні можемо собі ці гроші повернути.

Читайте також: Фінансова грамотність для підлітків: інвесторка Юлія Баткалова започаткувала інтенсив

Прямий ефір