У кав’ярні родини "азовця" навчатимуть такмеду

Кав’ярня родини "ХТОВТЕМІ". Скриншот: kanaldim.tv

Юлія з чоловіком ще в Маріуполі мріяли про власну кав’ярню. Проте втілити задум вдалося тільки зараз — майже через 2,5 роки після початку великої війни. Заклад під назвою "ХТОВТЕМІ" розташований в Києві, неподалік станції метро “Дарниця”. В асортименті кав’ярні різні кавові напої — гарячі й холодні, круасани та макарони. Тут планують проводити різні майстер-класи та заняття з тактичної медицини, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Заради безпеки Юлія приховує своє обличчя. Її коханий після чотирьох місяців полону продовжує службу в "Азові". Жінка тримається стійко. Втілює у життя спільні мрії.

"Це була наша давня мрія. Ми сподіваємося, що все буде добре. Ми дуже раді, що тут збираються наші родини, друзі, спільнота "Азовсталі", — розповідає власниця кав'ярні "ХТОВТЕМІ" Юлія.

Юлія родом з Донецької області. У 2014 році, коли розпочалася війна, жінка вхопила маленьку валізу, покинула все і виїхала до Маріуполя. Адаптуватися у новому місті допомагали друзі та знайомі. Її коханий родом з Одеси. З 2015 року чоловік служить в бригаді "Азов".

Познайомилися вони у 2018 році на узбережжі Азовського моря. Понад рік вони підтримували дружні стосунки. Юлія налагодила життя, працювала в галузі реклами, а хлопець продовжував службу. Познайомившись ближче, вони зрозуміли, що це не просто дружба.

За кілька днів до повномасштабного вторгнення Юлія поїхала з Маріуполя до сестри у Київ. Згадує, що чоловік тоді порадив поїхати до рідних, відпочити. Коханий залишився у Маріуполі, інколи виходив на зв'язок, але про жахіття навколо не розповідав. Більше цікавився справами Юлії, обговорювали мрії та будували плани.

"Ми ще в Маріуполі хотіли відкрити кав'ярню. Думали, що навесні 2022 року це все зробимо. Втім, сталося не так, як гадалося. Навіть коли він був у Маріуполі, то підбадьорював мене. Казав, коли повернеться, то все буде добре. Сказав мені, щоб я придумала назву, а він забезпечить все інше", — каже Юлія.  

Коханий Юлії потрапив у полон. Після чотирьох місяців у ворожих катівнях повернувся додому під час масштабного обміну. Після кількох місяців реабілітації чоловік вирішив повернутися до побратимів, а Юлія зібрала волю в кулак і почала працювати над втіленням спільної мрії.

"На одному з заходів родин військових волонтерка, яка нам допомагає, запропонувала скористатися допомогою держави на власну справу. Вона мені допомогла з написанням бізнес-плану", — пригадала Юлія.

Держава виділила 250 000 гривень. Доклавши власні кошти, Юлія почала шукати приміщення, зробила ремонт, придбала обладнання і вже за кілька місяців відкрила двері кав'ярні мрії. Зараз у кав'ярні, крім Юлії, працює ще двоє людей. Серед них Ксенія — переселенка з Бердянська. Жінки познайомилися на одній із зустрічей родин захисників. Чоловік Ксенії також оборонець Маріуполя. Вже третій рік вона чекає його з полону.

Кав'ярня "ХТОВТЕМІ" стала осередком людей зі спільним болем та цінностями. Тут Юлія планує проводити зустрічі для родин військових, майстер-класи з випічки та малювання та заняття з тактичної медицини.

Читайте також: Історія поранення та реабілітації "азовця" із позивним "Сід"

Прямий ефір