Кінні прогулянки, риболовля та масажі між бойовими виїздами: 14-та ОМБр відкрила пункт психологічної допомоги

Пункт психологічної допомоги. Скриншот: kanaldim.tv

Аби воїни між бойовими завданнями мали змогу відпочити, 14-та окрема механізована бригада створила пункт психологічної допомоги. Там захисники їздять верхи, відвідують масажі, займаються риболовлею та проводять затишні вечори біля багаття. Багато військових приїжджає до центру одразу з передових позицій, розповідається у "Ранку Вдома".  

Робота з психологами, верхова їзда, риболовля, масажі та затишні вечори біля багаття — все це для того, аби воїни між бойовими завданнями мали змогу відпочити. 14-та окрема механізована бригада створила пункт психологічної допомоги. 

Ідея відкрити такий пункт з'явилася у команди психологів третьої групи психологічного супроводу та відновлення бригади. Команді вмотивованих професіоналів у січні 2024 року вдалося реалізувати задумане. Де саме розташований пункт психологічної допомоги, військові не розголошують з метою безпеки. Але це місце, де захисники відпочивають тілом і душею. 

Психологи бригади працюють з бійцями ще у підрозділах. Якщо бачать, що військовий потребує серйознішої реабілітації, його направляють до пункту психологічної допомоги.

"До нас на пункт приходять хлопці з ознаками посттравматичних стресових розладів. Війна — це дуже страшна штука. Вона дуже травмує психіку. Якою б стійкою та витривалою людина не була, все ж таки війна руйнує все, чим жила людина. Наше завдання на пункті — допомогти хлопцям відчути знову себе звичайними людьми", — каже психологиня Оксана.

Психологи працюють з бійцями впродовж тижня. Військові відвідують масажі, ароматерапію, лазню. До них приїжджають артисти і дають концерти біля вогнища. Один з видів реабілітації — катання верхи. Проте найулюбленіше заняття хлопців — риболовля. Вони влаштовують пікніки, смажать шашлик, спілкуються та відпочивають, а в один з днів збираються за святковою вечерею. До пункту психологічної допомоги навідується і капелан Ігор Бігун. 

Після тижневої реабілітації військові знову повертаються до виконання бойових завдань, а психологи очікують на інших захисників, щоб допомогти та підтримати.

Читайте також:

Прямий ефір