"Цієї війни у свідомості Заходу, Європи чи США немає": у Варшаві відкрили виставку про війну в Україні

Виставка "Тут є війна" у Варшаві. Фото: ukrinform.ua

У центрі Варшави в галереї Leica Store & Gallery відкрили фотовиставку польського фоторепортера Войцєха Гжендзінського і публіциста Павела Решки під назвою "Тут є війна". У відкритті експозиції, на якій представлено близько 100 фотографій про війну Росії проти України, взяли участь понад сотня людей, передає "Дім" з посиланням на Укрінформ.

100 світлин розділені на два блоки. Перший — показує російсько-українську війну до повномасштабного вторгнення РФ — з 2016-го до початоку 2022 року. У другому блоці світлин Гжендзінський зафіксував події 2022-2024 років і показав, як війна виглядає сьогодні.

"Ця виставка показує, чим є війна, що до неї звикають (на Заході, — ред.), про неї забувають, і ми перестаємо звертати на неї увагу. Страждання людей в Україні нікуди не ділося, хоча ми перейшли до іншого порядку денного. Я переконаний, потрібно показувати те, що відбувається в Україні, адже це — страшна і неприродна ситуація, і це має закінчитися якомога швидше", — сказав Гжендзінський.

Гжендзінський є одним із найвідоміших сучасних фоторепортерів. Він лауреат численних нагород, зокрема World Press Photo, Grand Press Photo. 

Виставка "Тут є війна" у Варшаві. Фото: ukrinform.ua

Співавтор виставки — публіцист Павел Решка. Був воєнним кореспондентом у Грузії та Україні. Решка зробив текстовий супровід до фотографій.

"Кажуть, що війна має дуже багато вимірів, часом на неї можна дивитися з висоти пташиного польоту, часом — з точки зору певної військової стратегії. Але насправді, війна — це сума людських нещасть", — наголосив він.

Виставка "Тут є війна" у Варшаві. Фото: ukrinform.ua

Решка переконаний, що ця експозиція має бути доступною якомога довше, щоб якомога більше людей змогли її побачити.

"Хтось із моїх українських друзів сказав: добре, що ця виставка з'явилася, оскільки цієї війни у свідомості Заходу, Європи чи США немає, про неї забувають. А тим часом, ми бачимо, що відбувається: бомби падають щодня, щодня є смерть і знищення. Україна захищається, часом залишком сил, але залишається міцною. Ми не повинні забувати про Україну і хоробрих українців. Саме для цього і є ця експозиція", — додав Павел Решка.

Відкриття цієї фотовиставки у Варшаві прикувало увагу великої кількості відвідувачів. Крім фотографій і підписів до них польською, англійською та українською мовами, на ній також представлено мультимедійну презентацію і два фільми. Виставка "Тут є війна" триватиме у Варшаві до 17 серпня. Дохід з продажу квитків направлять на діяльність Польської медичної місії.

Виставка "Тут є війна" у Варшаві. Фото: ukrinform.ua

Читайте також:

Прямий ефір