Легендарній виставі "Корсиканка" виповнився 21  рік: Жураківська відповіла, скільки ще гратиме Жозефіну

Вистава "Корсиканка". Фото: drama-comedy.kiev.ua

У червні 2024 року легендарній виставі "Театру драми і комедії на лівому березі Дніпра" "Корсиканка" виповнився 21 рік. Про її актуальність та розмаїття інших вартих уваги постановок розповіла виконавиця головної ролі та очільниця театру Олеся Жураківська у програмі "КіноХаб" телеканалу "Дім".

"Корсиканка" — одна з візитівок театру, а для Олесі роль Жозефіни стала знаковою, бо саме з неї 21 рік тому розпочався відлік її головних ролей в театрі та кіно. І всі ці роки "Корсиканка" збирає аншлаги по всій країні. За два десятиліття незрівнянна Жозефіна з'являлася на сцені понад 250 разів, і кожного разу — у виконанні Олесі Жураківської.

"Спочатку я думала: ось колись люди перестануть ходити, і як не буде аншлагу, то можна буде вже потихеньку... Але не перестають приходити. Потім думаю: ну, поки зможу бігати... Тому не знаю, чесно. Перша повітряна тривога була на "Корсиканці". Вона була довга, тривала годину. А у нас правило: якщо тривога понад годину, то вистава переноситься. Якщо менше ніж година, то після відбою виходимо з бомбосховища й продовжуємо виставу. Я сиділа та думала: господи, хтось ж може повернутися до залу, хто там буде сидіти? Виходжу. Це десь 95% людей, але всі у верхньому одязі. Я ледь не розплакалася. Мені це було так щемно, так важливо, що люди так хочуть театр, що їм так потрібен театр", — розповіла Жураківська.

Вистава "Корсиканка". Фото: drama-comedy.kiev.ua

В основу "Корсиканки" покладена найпопулярніша п'єса чеського драматурга Іржі Губача. Поставив її режисер Олексій Лісовець, художник — Олег Луньов, автор музичного рішення — Олександр Курій.

Дія відбувається у 1819 році на острові Святої Єлени, де у засланні, принижений та переможений, зустрічає старість великий імператор Наполеон. Тепер уся його велич — потонуле в часі минуле, а імператорський мундир — опудало на городі. Несподівано в житті колишнього імператора з'являється корсиканка Жозефіна. Ця дивна, смішна і хоробра жінка змушує його забути про свою велич, та повертає прості людські бажання. 

Вистава "Самотній захід" за текстом Мартіна Макдони. Фото: drama-comedy.kiev.ua

Окрім легендарної "Корсиканки" на сцені Театру на лівому березі Дніпра ще є що подивитися, каже його очільниця.

"У нас розмаїття вистав — від класичних комедій до дуже складного матеріалу, як "Погані дороги". У нас з'являється дитячій репертуар. Ось "Легенди Києва" — це для сімейного перегляду, наш суперхіт — "Котигорошко", — каже вона.

Також у театрі йде вистава "Самотній захід" за текстом культового ірландського драматурга Мартіна Макдони. Він дозволив українській команді використовувати його текст безкоштовно на час війни.

"Мартін Макдона безкоштовно дозволив нам грати його текст [під час дії воєнного стану] плюс 90 днів після перемоги. Розумієш, як тонко. Автор впевнений в нашій перемозі, бо тільки при перемозі може бути 90 днів після перемоги. І він нам дав можливість втілити цей текст. Це чудовий шлях з акторами, з різними сучасними технологіями. "Самотній захід"— це остання наша прем'єра", — додала акторка і художня керівниця театру Олеся Жураківська.

Читайте такожВід "Великого диктатора" до "Крашанки": іноземні та українські комедії, які варто подивитися

Прямий ефір